СБУ викрила 301 інтернет-агітатора, які поширювали фейки про коронавірус

СБУ викрила 301 інтернет-агітатора, які поширювали фейки про коронавірус

Укрінформ
За період дії карантинних заходів кіберфахівці СБУ заблокували понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією понад 900 тис. користувачів, викрили 301 інтернет-агітатора, що поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19. 

Встановлено, що 14 із виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Служба безпеки України активно протидіє спільникам російських спецслужб, які для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні поширюють в мережі Інтернет деструктивну інформацію. За даними кіберфахівців Служби безпеки наразі відбувається підвищення активності інтернет-агітаторів, керованих з країни-агресора. Вони намагаються використати будь-які інформаційні приводи для створення хаосу та паніки. Зокрема, за вказівкою кураторів проросійські агітатори розповсюджували фейкові новини про святкування Великодня, травневих свят, вимушених карантинних обмежень та інших заходів, пов’язаних з дотриманням правил захисту від розповсюдження коронавірусної інфекції», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Служба зафіксувала активізацію російських троле- і ботоферм у закликах до порушення карантинних обмежень, інформаційної підтримки акцій протесту. У період травневих свят їхня активність була частково перенаправлена з теми коронавірусу на інші суспільно-політичні питання. Російські спецслужби використовують різні приводи для впливу на інформаційний простір України, поширення панічних і сепаратистських настроїв.

Наприклад, в Одесі СБУ запобігла спробі представників проросійського руху «Куликове поле» організувати низку провокацій у роковини трагедії, яка відбулася 2 травня 2014 року. Організатори планували поширювати агітаційну продукцію сепаратистського характеру із закликами про створення «республіки Новоросія» і силового захоплення влади.

Читайте також: На Житомирщині СБУ викрила інтернет-пропагандистку, яка закликала до повалення влади

Під час обшуків у них вилучено поліграфію з поділом України на фейкову «республіку Новоросія» і «бандерівську Україну», наліпки з написами «Одесса русский город» та «Одесса – Новороссия», символіку з пропагандою тоталітарного режиму тощо. Слідчі дії тривають у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 109, ч. 1 ст. 14 та ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України.

Водночас, на Дніпропетровщині СБУ викрила трьох мешканців, які поширювали заклики до протестів на травневі свята через карантин. Аналіз електронного листування зловмисників вказує, що їхні дії координували з Російської Федерації. Оперативники СБУ навіть встановили, що одного з агітаторів замовники з РФ примушували розміщувати заклики до порушення територіальної цілісності України, погрожуючи депортацією матері, яка працює у Москві.

Стосовно 14 агітаторів, що діяли за завданням російської сторони, СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України). Такі агітатори «працювали» в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому та Конотопі.

Інформацію стосовно виявлених 287 агітаторів СБУ спрямувала до Національної поліції. 118 осіб вже притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку, у межах статті 173-1 КУпАП.

Служба безпеки України закликає інтернет-користувачів бути пильними та приділяти особливу увагу безпеці в інтернеті, довіряти лише інформації з офіційних джерел. А також нагадує про кримінальну та адміністративну відповідальність за свідому дестабілізацію ситуації, у тому числі через інтернет.

Як повідомлялося, раніше Голова СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки й оборони України пропозиції продовжити санкції щодо російських соцмереж «Одноклассники» і «ВКонтакте» та інших веб-ресурсів і програмних продуктів РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-