Прокурорів у справі Гандзюк позбавили посад ще 21 квітня - активісти

Прокурорів у справі Гандзюк позбавили посад ще 21 квітня - активісти

Укрінформ
Перед завершенням слідства у справі вбивства Катерини Гандзюк генпрокурор Ірина Венедіктова ліквідувала департамент, в якому працювали прокурори, що займались справою активістки.

Про це йдеться у заяві ініціативної групи "Хто замовив Катю Гандзюк?".

"Перед раптовим завершенням слідства Венедіктова позбавила посад усіх прокурорів, які вели справу вбивства Катерини Гандзюк. 21 квітня департамент, в складі якого працювали прокурори, ліквідували. Тому навіть посади прокурора Романа Романчука, якою він представився на "Свободі слова", в момент ефіру 27 квітня вже не існувало", - йдеться у заяві.

Також у групі опубліковані скріни документів, де мова йде про ліквідацію згаданого Департаменту нагляду за спеціальними органами правопорядку Офісу генпрокурора.

Активісти наголошують, що рішення про дочасне завершення слідства у справі Гандзюк приймалось одноосібно генпрокурором Іриною Венедіктовою, а прокурори у справі не мали можливості заперечити.

Читайте також: Батько Гандзюк вважає, що генпрокурор виконала вимогу адвокатів Мангера

"Тобто прокурорів вивели поза штат. Тепер їх доля - в руках Венедіктової. Бо лише вона може підписати наказ про їх призначення на нові посади в Офісі генпрокурора", - йдеться у заяві.

Читайте також: СБУ завершила досудове розслідування у справі Гандзюк

Як повідомляв Укрінформ, 27 квітня Офіс генпрокурора і СБУ оголосили про завершення слідства у справі про організацію нападу на Гандзюк.

Своєю чергою активісти виступили із заявою про те, що справу про організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк правоохоронці передають до суду, не завершивши проведення усіх слідчих дій. З критикою виступив також і батько загиблої активістки Віктор Гандзюк.

Активістку Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Гандзюк перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п'ятеро людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

Читайте також: Активісти вважають передчасною передачу справи Гандзюк до суду

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але той вийшов під заставу у 2 млн 497 тис. 300 гривень.

6 червня 2019 року п’ятьох безпосередніх виконавців нападу були засуджені на строки від 3 до 6,5 років позбавлення волі.

Крім того, у січні цього року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради.

16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну.

На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов'язує виконавців ("групу Торбіна") і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, щодо місця проживання Гандзюк.

У березні суд продовжив до 29 липня строк розслідування справи проти Левіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-