Верховний Суд призначив дату розгляду справи за позовом Суркісів до НБУ

Верховний Суд призначив дату розгляду справи за позовом Суркісів до НБУ

Укрінформ
Велика палата Верховного суду призначила розгляд справи за позовом родини Суркісів до Національного банку на 16 березня 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба регулятора у Facebook.

"Велика палата Верховного суду призначила до розгляду справу за позовом родини Суркісів до Національного банку на 16 березня. На останньому засіданні суду справа була відкладена у зв’язку з поданням клопотання Кабінету міністрів про заміну відповідача", - зазначили у Нацбанку.

У НБУ зауважують, що члени сім’ї Суркісів намагаються у суді довести, що не є пов'язаними з ексвласниками ПриватБанку особами. Також вони хочуть скасувати конвертацію їхніх коштів на акції ПриватБанку під час націоналізації (процедура bail-in).

"Bail-in є стандартною міжнародною практикою, коли кошти власників та пов’язаних з ними осіб конвертуються в капітал банку. При входженні держави в капітал такого банку це робиться для того, щоб гроші платників податків не витрачалися на компенсацію грошей ексвласникам та пов’язаним з ними особами. Під процедуру bail-in потрапили кошти пов’язаних осіб на загальну суму 29,4 млрд грн. Завдяки цьому вдалось зменшити фінансове навантаження на державу", - зазначили в НБУ.

Читайте також: ПриватБанк виплатив заводу Коломойського майже 22 мільйони

Як повідомляв Укрінформ, Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення перенести розгляд справи щодо оскарження рішення Окружного адміністративного суду від 18 квітня 2019 року про скасування націоналізації ПриватБанку. Рішення відклали до остаточного рішення Верховного суду у справі щодо визнання родини Суркісів пов’язаними з ПриватБанком особами та обміну їхніх вкладів у ПриватБанку на акції.

18 грудня 2016 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про входження держави в капітал ПриватБанку. У межах націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in і були обмінені на акції додаткової емісії банку. 17 травня 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб. Родина Суркісів, а також пов'язані з ними особи подали 42 позови проти Національного банку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-