Бородянський відкрив виставку історії повернення українських культурних цінностей

Бородянський відкрив виставку історії повернення українських культурних цінностей

Фото
Укрінформ
Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський відкрив виставку "СПЕЦВАНТАЖ! Історії повернення українських культурних цінностей" у столичному Мистецькому арсеналі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для нас це питання дуже важливе, і виставка "СПЕЦВАНТАЖ" є точкою ініціації нашої уваги до речей, які вивезені, захоплені, знаходяться на тимчасово окупованих територіях", - наголосив міністр.

У свою чергу директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта зауважила, що проєкт "СПЕЦВАНТАЖ" стане завершальним у 2019 році.

У Києві відкрилася виставка "Спецвантаж!" / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

"Чому це важливого сьогодні? Вперше з часів Другої світової війни Україна знову втрачає величезні об'єми, масиви культурних цінностей. Це відбувається через анексію Криму, це відбувається через війну на сході України", - зауважила вона.

Директорка також висловила сподівання, що завдяки цій виставці тема реституції, втрати і повернення культурних цінностей набуде актуальності для більшої кількості людей.

Читайте також: У Бородянського назвали кіно однією з рушійних сил розвитку громад

У рамках проєкту у п'ятницю, 13 грудня, пройде дискусія щодо актуальних питань повернення в Україну "скіфського золота", а у суботу, 14 грудня, пройде лекція "Повернення мозаїк і фресок Михайлівського Золотоверхого собору".

Проєкт присвячено поверненню в Україну картини "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною" Михайла Паніна.

Серед експонатів на виставці представлено роботи голландських майстрів Корнеліса ван Пуленбурга та Корнеліса Бельта з Музею Ханенків, рукописну грамоту Петра І з Національної бібліотеки ім. Вернадського, колекцію археологічних предметів, рідкісні архівні матеріали та фотодокументи довоєнних часів, столітні писанки і книжкові колекції, а також історії їх втрати та повернення в Україну.

Виставка триватиме до 19 січня 2020 року і впродовж цього часу очікується прибуття картини Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною", яка у часи Другої світової війни була втрачена з Дніпропетровського художнього музею та згодом опинилась в США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-