"Просвіта" закликає владу до діалогу із суспільством щодо "формули Штайнмаєра"

Фото
Укрінформ
Влада має налагодити діалог із суспільством у питанні "формули Штайнмаєра", оскільки його відсутність породжує у громадян занепокоєння щодо майбутнього держави.

Про це йшлося на пресконференції в Укрінформі, організованій Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Товариство "Просвіта" на пресконференції в Укрінформі / Фото: Укрінформ

"Якраз відсутність діалогу між суспільством, роз’яснення, що ж буде далі, породжує суспільне озброєння і небезпідставні тривоги щодо майбутнього української держави”, - вважає народний депутат України 1, 2 та 4 скликань, один із засновників Народного руху України Микола Поровський.

Голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, народний депутат України І-VІ скликань Павло Мовчан переконаний, що українське суспільство не повинно погоджуватися на "формулу Штайнмаєра". “Ми повинні вимагати одного – формули “Україна понад усе!"… Усі, хто вчора брав участь у протестних акціях на всіх майданах України, вони виходили з відчуттям внутрішнім, ще до кінця не осмисленим, але яке сформовано чітко - бережімо Україну… Ми можемо повторити усе, що мало місце бути у минулому. І все може закінчитися значно трагічніше, ніж тоді”, - заявив Мовчан.

У свою чергу, заступник голови Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Георгій Філіпчук висловив думку, що в Україні відсутня національна стратегія щодо повернення своїх територій.

"Формула Штайнмаєра", яка сьогодні повністю заблокувала український та світовий інформпростір... Нічого спільного з якимсь чинним документом, з програмою, як дійти миру, сьогодні там немає", - сказав він.

Натомість кандидат юридичних наук Микола Сірий застеріг від сприйняття нинішніх кроків з боку Росії як шляху до порозуміння і миру.

"Ті кроки, які вчинила Росія, чомусь сьогоднішня влада сприймає як кроки до знаходження порозуміння, як кроки до миру. Натомість влада не розуміє, що має справу з злочинцем… Злочинець, який забруднився кров’ю, він вже ніколи не прагне до миру. Він прагне або перемогти, або вилізти з тієї ситуації, у яку зайшов. Бо потрібно відповідати, а злочинець не прагне відповідати”, - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна узгодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає ухвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, що ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цього плану На їхню думку, спочатку має бути виконана частина Мінських угод, яка стосується сфери безпеки. Тобто, виведення військ і відновлення контролю України над кордоном мають передувати виборам і визначенню статусу Донбасу.

Читайте також: Пристайко: Якщо Росія зірве домовленості щодо Донбасу, у нас є плани В, С і D

3 жовтня Президент записав відеозвернення, в якому пояснив українцям останні дії влади щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, зокрема щодо "формули Штайнмаєра", і запевнив, що "ніколи не здасть Україну".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-