Клименко анонсує створення груп реагування на сімейне насильство по всій Україні

Клименко анонсує створення груп реагування на сімейне насильство по всій Україні

Укрінформ
Проект протидії сімейному насильству Нацполіціі під назвою "Поліна" буде масштабований по всій території України.
Про це в інтерв'ю lb.ua заявив глава Нацполіціі Ігор Клименко.

Він нагадав, що Нацполіція ще у 2017 році запустила в трьох регіонах України пілотний проект під умовною назвою «Поліна» (поліція проти насильства - ред.). З 2017 року цей проект працює в Дарницькому районі Києва, Малиновському районі Одеси і в місті Сєверодонецьку Луганської області.

"Це групи реагування, які обслуговують виключно виклики щодо домашнього насильства. Результати роботи таких груп - вражаючі. Думаю, зовсім скоро дамо старт «Поліні» по всій Україні", - заявив Клименко.

За його словами, це будуть перші 45 екіпажів, які отримають автомобілі, сучасне технічне оснащення і будуть досить ефективні.

Клименко зазначив, що в Києві цей пілотний проект був запущений не так давно, але "перші результати вже досить переконливо показали необхідність цього проекту".

Однак, як уточнив він, для більш ефективної роботи потрібна спеціальна підготовка співробітників, "оскільки бувають випадки, коли вони не зовсім розуміють, з чим зіткнуться".

"Траплялися ножові поранення від одного з учасників конфлікту, тому що поліцейський не завжди правильно оцінює обставини, коли їде на сімейний конфлікт. А їм там зустрічаються і наркомани, і алкоголіки, і люди з психічними захворюваннями, і просто агресивні. Тому зараз працюємо над цією системою реагування", - повідомив глава Нацполіціі.

Крім цього, в поліції планують спільно з іноземними партнерами ввести загальнонаціональну базу даних з системою синіх, жовтих і червоних карток - відповідно до рівня насильства в сім'ї.

"І наявність в досьє агресора таких карток для жінки, яка перевищила самооборону, повинна значно пом'якшувати її вину при розгляді справи", - додав Клименко.

Читайте також: Клименко назвав завдання №1 на посаді глави Нацполіції

Він також наголосив, що проблемою є те, що коли поліція приїжджає на виклик по домашньому насильству, жінки часто відмовляються подавати заяву або забирають її через день-другий.

"Бояться. І тут вже ніякий закон не допоможе. Рівень самосвідомості громадян повинен зростати, визнання існування цієї проблеми, готовність боротися разом з нами, - ось що важливо", - переконаний глава Нацполіціі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-