Півсотні суддів вищої ланки досі не працюють, проте отримують зарплату - голова ВС

Півсотні суддів вищої ланки досі не працюють, проте отримують зарплату - голова ВС

Укрінформ
За результатами попередньої реформи 58 суддів колишніх вищих спеціалізованих судів та Верховного суду попереднього складу майже два роки не здійснюють своїх повноважень, а отримують зарплату.
Про це сказала голова Верховного суду Валентина Данішевська у інтерв’ю “ВВС Україна”.

“За результатами попередньої реформи на сьогодні є судді колишніх вищих спеціалізованих судів і Верховного суду попереднього складу, які майже два роки не здійснюють своїх повноважень, - їх 58. Вони отримують заробітну платню, і звільнити їх ніхто не наважився, адже є відповідні гарантії”, - сказала Данішевська.

За таких обставин, зазначає Данішевська, суддів вищої інстанції без повноважень може стати в 1,5 разу більше, ніж тих, хто матиме такі повноваження.

“А держава витрачатиме не 60 тисяч на місяць на кожного суддю, як зараз, а 260 тисяч потрібно буде витрачати на кожного з таких суддів щомісяця”, - розповіла голова ВС.

Також вона додала, що рівень оплати праці суддів “є одним із чинників боротьби з корупцією”.

“Якщо суддівська робота неналежно оплачується, то є ризики того, що судді почнуть заробляти у якийсь інший спосіб. Тому у Верховному суді достойна заробітна платня. Ця заробітна платня була мотиватором для того, щоб фахові юристи залишили свій юридичний бізнес або посади в науковому секторі, і прийшли до Верховного суду”, - пояснила Данішевська.

На уточнення журналіста, скільки в середньому заробляють судді Верховного суду, Данішевська відповіла: “Від 200 до 300 тисяч на місяць, або й до 350 може бути. У всіх різні зарплати в залежності від стажу роботи”.

При цьому додала, що на суму зарплати впливає також науковий ступінь, доступ до державної таємниці і адміністративна посада, а стаж дає надбавку до 80%.

Читайте також: За півтора року новий Верховний суд розглянув 120 тисяч справ — Данішевська

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 12 вересня підтримала в першому читанні президентський законопроєкт № 1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування".

Законопроєкт передбачає внесення змін до законів "Про судоустрій і статус суддів", "Про очищення влади" та "Про Вищу раду правосуддя".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-