Історики України та Польщі нагадали про необхідність “Нюрнберга” над комунізмом

Історики України та Польщі нагадали про необхідність “Нюрнберга” над комунізмом

Укрінформ
Комуністичний тоталітарний режим має бути засуджений світом - так само, як і нацистський.

На цьому наголосили учасники Міжнародної конференції "Як домовитися з минулим. Пам'ять у світі постправди", що проходить у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Україна та інші посткомуністичні країни повинні продовжувати роботу, спрямовану на донесення інформації про злочини комуністичного тоталітарного режиму. У 1980-90-ті роки, коли наші країни поступово почали повертатися до Європи, панувало уявлення про єдине абсолютне зло, яким був нацизм. І дуже багато зроблено для того, щоб пояснити тій частині Європи чи світу, яка ніколи не була під комунізмом, про інше зло, яким був комунізм. Ця робота має бути продовжена”, - сказав ексголова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Водночас він зазначив, що ця робота натикається на величезний політичний спротив у посткомуністичних державах, багато лівих партій не готові відмежуватися від комуністичної спадщини. Проте великим успіхом є резолюція від 17 вересня 2019 року, яку ухвалив Європарламент.

Читайте також: В’ятрович: Росія намагається експортувати в Україну радянські міфи

“Це великий крок до того, аби говорити про однакове засудження обох тоталітарних режимів. Ця робота має бути продовжена й Україною, й іншими державами. Не втрачає актуальності ідея, яку ніколи не було реалізовано, - своєрідного “комуністичного Нюрнберга”, - наголосив В’ятрович.

Своєю чергою президент Платформи європейської пам’яті та сумління, президент Інституту національної пам’яті Польщі у 2011–2016 рр. Лукаш Камінський зазначив, що ідея створення міжнародного трибуналу для покарання комуністичних злочинів “майже неможлива”.

“Але є можливість організувати щось на кшталт символічного трибуналу над комуністичним режимом, за його злочини. Це може стати попередженням для майбутніх поколінь”, - підкреслив Камінський.

Читайте також: Трамп назвав "привид соціалізму" одним із найбільших викликів для США

У цьому контексті, на його думку, важливим поворотним моментом може стати резолюція від 17 вересня 2019 року.

“Ця резолюція закликає до прямих, безпосередніх дій, наприклад, до боротьби за правду, використання різних правових інструментів щодо притягнення до відповідальності з боку інституцій, які займаються пам’яттю, не лише на національному рівні. Це може стати поворотним моментом. Але я не кажу, що обов’язково стане. Усе залежить від нас і від того, чи ми зможемо скористатися цією нагодою трохи змінити європейську політику, аби зробити проблему пам’яті важливішою на європейському рівні”, - сказав Камінський.

Як повідомлялося, 17 вересня Європарламент ухвалив резолюцію з нагоди 80-річчя початку Другої світової війни. Проєкт склала група польських депутатів. У резолюції підкреслюється, що за початок Другої світової війни відповідальні і нацистська Німеччина, і Радянський Союз. Два диктаторські режими співпрацювали у політичній, економічній і військовій галузях та домовилися про поділ Європи, оформивши своє рішення у Пакті Молотова-Ріббентропа та його таємних протоколах.

Читайте також: Пенс у Варшаві не згадав Росію як учасника боротьби з нацизмом

Положення резолюції нагадують не лише про майже одночасний напад Гітлера та Сталіна на Польщу, а й про агресію СРСР проти Фінляндії, балтійських держав та Румунії.

Серед злочинів двох тоталітарних режимів вказані Голокост, депортації, розправи над польськими та латвійськими офіцерами, штучний голод в Україні та створення ГУЛАГу. Як наголошують автори резолюції, при цьому нацистські діяння були засуджені в Нюрнберзі, а комуністичні ще потребують морально-правової оцінки.

Європарламент також висловив глибоку стурбованість “зусиллями нинішнього російського керівництва щодо спотворення історичних фактів та відбілювання злочинів, скоєних радянським тоталітарним режимом“ - і зазначив, що вважає їх “небезпечним компонентом інформаційної війни, яка ведеться проти демократичної Європи".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-