Рада ухвалила законопроєкт про передачу справ на розгляд Великої палати Верховного суду

Рада ухвалила законопроєкт про передачу справ на розгляд Великої палати Верховного суду

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт 1026 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої палати Верховного суду та щодо строків повернення адміністративних справ".

Законопроєкт підтримали 262 народні депутати при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається у пояснювальній записці, проєкт доповнює Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс, Кодекс адміністративного судочинства України положеннями, за яких передача справи на розгляд Великої палати Верховного суду при оскарженні учасником справи судового рішення з підстав порушення правил предметної чи суб’єктної юрисдикції є неможливою.

Також законопроєкт доповнює окремі положення Кодексу адміністративного судочинства в частині строків повернення адміністративних справ після апеляційного та касаційного провадження.

"Ціллю зазначеного проєкту є впровадження обмежень випадків передачі судових справ судом, який розглядає справу в касаційному порядку, на розгляд Великої палати Верховного суду при оскарженні судових рішень з підстав порушення правил предметної чи суб’єктної юрисдикції", - зазначається в пояснювальній записці.

Проєктом пропонується, зокрема, вирішити проблему завантаженості Великої палати Верховного суду справами, які реально не потребують вирішення питання предметної чи суб’єктної юрисдикції.

Читайте також: Рада взялася за перезапуск судової реформи

Також завданням проєкту є уніфікація процесуальних кодексів та розв’язання проблеми накопичення великої кількості справ у судах апеляційної та касаційної інстанцій.

Очікується, що ухвалення законопроєкту забезпечить ефективне функціонування Великої палати Верховного суду, унеможливить зловживання учасниками справи правом на оскарження судових рішень, розвантажить Велику палату Верховного суду та сприятиме забезпеченню дотримання розумних строків розгляду справ, вирішить проблему накопичення великої кількості справ у судах апеляційної та касаційної інстанцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-