Більшість українців знають про реформу НУШ - дослідження

Більшість українців знають про реформу НУШ - дослідження

Інфографіка
Укрінформ
Більшість українців обізнані щодо реформування шкільної освіти і концепції Нової української школи.

Про це свідчать результати дослідження "Нова українська школа: сприйняття населенням", проведеного Урядовим контактним центром напередодні нового навчального року, повідомляє пресслужба Міністерства освіти та науки.

"Переважна більшість опитаних – 87,6% – відповіли, що знають про реформу. Ще 9,3% – що чули про НУШ і хотіли б мати більше інформації. І лише 2% опитаних нічого не знають про ключові зміни у шкільній освіті. При цьому респонденти зазначали, що інформацію про НУШ переважно отримують з Інтернету (39,2%) або від учителів і адміністрації школи (24,9%)", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У 2019 році пройдуть перекваліфікацію 105 тисяч учителів НУШ

За даними опитування, найкраще українці обізнані щодо: скасування конкурсів у перший клас та гарантованого навчання у школі за місцем проживання; перепідготовки вчителів для розвитку професійних якостей відповідно до вимог НУШ; введення в дію нових державних стандартів та навчальних програм для початкової школи; профілізації старшої школи та її подовження на один рік; компетентнісного навчання; виборів директорів шкіл на конкурсній основі.

Більшість батьків, діти яких пішли в перший клас у вересні минулого року і навчались протягом 2018-2019 навчального року вже за новими стандартами, констатують, що дітям подобається відвідувати школу. 31,6% батьків оцінили задоволеність своїх дітей на максимальні п’ять балів, ще 35,4% – на чотири.

Рівнем знань і навичок, які отримують діти у школі, задоволені 25,2% і скоріше задоволені 41,9% батьків. На їхню думку, найбільш ефективно в Новій українській школі у дітей розвивають емоційний інтелект, навички роботи в команді та вміння досліджувати світ.

Опитані батьки першокласників зазначають, що під час уроків дітям дають більше свободи – особлива увага приділяється рухливій діяльності, успіхи учня оцінюються не у порівнянні з успіхами інших, а співвідносно з його особистісним зростанням, на заняттях вчителі активно застосовують електронні засоби навчання.

Читайте також: За стандартами НУШ цього року навчатиметься мільйон дітей — Гройсман

Дослідження "Нова українська школа: сприйняття населенням" проводилось у 2019 році спільними зусиллями МОН та Урядового контактного центру. В опитуванні взяли участь понад 1800 респондентів зі всієї України, які мешкають у селах, великих і маленьких містах. 39% опитаних респондентів мають дітей, які протягом 2018-2019 навчального року вчились у першому класі НУШ – вони брали участь як у загальному опитуванні, так і у спеціальному блоці для батьків першокласників НУШ.

Як повідомлялося, у 2019-2020 навчальному році до Нової української школи прийшло приблизно 426 тисяч першокласників. У другий клас НУШ перейшло майже 455 тисяч учнів. Крім того, триває пілотування 3-го класу НУШ у 129 школах по всій Україні.

Фото: МОН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-