Епіфаній пояснив, чому недоречно скликати Помісний собор

Епіфаній пояснив, чому недоречно скликати Помісний собор

Укрінформ
Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній вважає недоречним скликати зараз Помісний собор за участю єпископів, кліриків і мирян.

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

«Собор – це засіб, а не мета, і за потреби в майбутньому будуть відбуватися і архієрейські, і помісні собори в нашій церкві, але Собор покликаний вирішувати певні конкретні питання. Помісний собор скликати недоречно з тієї причини, що заклики до нього сполучені з намаганням відкинути Об’єднавчий собор, протиставити йому», - сказав митрополит Епіфаній.

Глава ПЦУ також зазначив, що «дехто бачить потребу скликання Собору в тому, щоби повернути все назад, у стан до 15 грудня минулого року, але це вносить тільки смуту і розділення в нашій церкві, тому зараз нагальної потреби у проведенні Собору немає».

«Декілька місяців тому ми провели Об’єднавчий помісний православний собор, на якому практично одноголосно прийняли статут цієї церкви. Зараз немає нагальної потреби його скликати. Але ми, як церква, будемо керуватися соборно, будуть збиратися собори - в міру необхідності. Згідно зі статутом, помісні собори в нашій церкві повинні проводитися раз на п’ять років, архієрейські собори повинні збиратися кожного року. Але якщо є необхідність, то може збиратися і частіше», - сказав предстоятель ПЦУ.

Читайте також: Церква має пряме відношення до змін в Україні — Філарет

Як повідомляв Укрінформ, 15 грудня 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія.

У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

При цьому під час собору Філарет підписав рішення про ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату.

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак 14 травня почесний патріарх ПЦУ Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом.

Повний текст інтерв’ю з митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм буде оприлюднено на сайті Укрінформу найближчим часом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-