У Нідерландах презентували дослідження про правосуддя на Донбасі за час агресії РФ

У Нідерландах презентували дослідження про правосуддя на Донбасі за час агресії РФ

Фото
Укрінформ
Результати дослідження “Правосуддя на сході України в умовах збройної агресії РФ” представили в Гаазі.

Обговорення відбулося в Посольстві України в Нідерландах за участі посла Всеволода Ченцова, міжнародних та українських неурядових організацій, представників офісу прокурора Міжнародного кримінального суду та МЗС Нідерландів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу у Гаазі.

Над дослідженням група експертів працювала майже два роки. За цей час команда фахівців детально описала проблеми щодо доступу до правосуддя на Донбасі.

Оцінювали вплив війни на українську систему правосуддя та його спроможності здійснювати правосуддя за такими критеріями: наявність інфраструктури, кваліфікованих кадрів, дотримання міжнародних стандартів доступу до правосуддя, можливість проведення ефективних розслідувань та справедливого судового переслідування за злочини, пов'язані з військовим конфліктом.

У Нідерландах презентували дослідження “Правосуддя на сході України в умовах збройної агресії РФ” / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Для того, щоб показати повну картину, експерти працювали з конкретними справами. У дослідженні, окрім констатації фактів, також зафіксовано багато прямої мови тих, хто щодня стикається з труднощами. Серед основних проблем - доступ до правосуддя, правова кваліфікація злочину, судді які бояться виносити рішення, бо їхні родини перебувають на непідконтрольній уряду території.

“Ми вивчали реєстр судових рішень, вивчали законопроекти і закони, які застосовуються. Також ми вивчали практику прокурорів, суддів, слідчих, провели фокус-групи і опитування. Поговорили з потерпілими. Усе це разом створило той масив даних, який був покладений в основу цього звіту”, - каже директор програми “Права людини та правосуддя” Роман Романов.

За його словами, дуже складна ситуація пов’язана із втратою матеріалів справ.

Читайте також: “Зроблено в Україні”. Гастрономічна виставка у Нідерландах

“Справи почали слухатись, це можуть бути тяжкі, особливо тяжкі злочини, а далі вони залишилися на непідконтрольних територіях. Ці справи мають розглядатися, мають розслідуватися, але доступу до матеріалів немає”, - наголосив Романов.

Дослідження присвячено аналізу спроможності української системи правосуддя працювати в умовах збройного конфлікту. Також вибудовано систему рекомендацій.

“Це є польова робота в тому сенсі, що люди їздили, слухали, дивилися судові засідання, говорили зі свідками, говорили з прокурорами, слідчими, адвокатами, суддями. Основні блоки, які ми виділили, пов’язані з доступом до правосуддя, зокрема це стосується громадян України, які проживають на тимчасово непідконтрольних територіях. Другий блок – законодавство. Також питання щодо відповідальності, притягнення до відповідальності”, - наголосив кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Т. Шевченка Антон Кориневич.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-