Епіфаній повідомив, що не спілкувався з Філаретом під час інавгурації

Епіфаній повідомив, що не спілкувався з Філаретом під час інавгурації

Укрінформ
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній повідомив, що не спілкувався з почесним патріархом Православної церкви України Філаретом під час інавгурації Президента - вони лише привіталися.

Про це Епіфаній сказав у розмові з журналістами перед засіданням Синоду ПЦУ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Близько ми не сиділи на інавгурації, нас розсадили по різні боки. Це не від нас залежало, це від протоколу залежить. Ми привіталися загалом. Питань у нього не було, і у мене до нього не було", - розповів митрополит.

Він також заявив, що днями мав зустріч з митрополитом Галльським Еммануїлом і другим секретарем Священного Синоду дияконом Григорієм, які приїхали до Києва і представляли Фанар. При цьому митрополит Епіфаній заперечив, що приїзд митрополита Еммануїла до Києва пов'язаний із заявами патріарха Філарета.

"Владика Еммануїл приїхав взяти участь у моєму святкуванні Дня тезоіменитства від Вселенського патріарха, він мав зустріч з патріархом Філаретом. Ми бачили заяву відповідну і з боку Філарета, і з боку Вселенського патріархату. Було загальне комюніке про спілкування на актуальні питання, які турбують зараз нашу церкву", - розповів Епіфаній.

Як повідомляв Укрінформ, митрополит Епіфаній зібрав вранці 24 травня засідання Синоду ПЦУ. Які питання обговорюватимуть, наразі не повідомляється.

У грудні 2018 року в Києві відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета.

У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак 14 травня почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом. Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, нібито досягнуті на об'єднавчому Соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя у ПЦУ. За його словами, Епіфаній має нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх - за внутрішнє церковне життя в Україні.

15 травня Філарет на прес-конференції заявив, що не висував би Епіфанія як предстоятеля ПЦУ, якби знав, що в церкві між ними виникне розділення.

Читайте також: Філарет: Якби ми знали зміст Томосу до собору, то не погодилися б на нього

22 травня у Києві відбулась зустріч почесного патріарха Філарета з колишнім патріаршим екзархом митрополитом Гальським Еммануїлом в супроводі другого секретаря Святого та Священного Синоду диякона Григорія (Франгакіса). Зустріч тривала три години. Почесний патріарх просив передати подячні вітання Вселенському патріархові за Томос. Деталі переговорів не оголошувались.

Проте 23 травня на сайті Fanarion з'явився текст офіційного релізу Вселенського патріархату за результатами цієї зустрічі. У релізі йдеться про те, що патріарх Філарет начебто пообіцяв делегації Константинополя підтримувати митрополита Епіфанія як очільника ПЦУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-