Раді пропонують дозволити використання коноплі у медичних, промислових і наукових цілях

Раді пропонують дозволити використання коноплі у медичних, промислових і наукових цілях

Інфографіка
Укрінформ
Понад 100 народних депутатів внесли до Верховної Ради проект закону щодо забезпечення фундаментального права на життя (№ 10313).

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Як повідомили Укрінформу ініціатори документа, законопроект дозволяє обіг рослин коноплі (Cannabis), що містять малі кількості наркотичних речовин, а також лікарських препаратів, вироблених з таких рослин. Зокрема, допускається їх використання у промислових, наукових і навчальних цілях, а також у медичній практиці за призначенням лікаря.

Квоти на культивування канабісу, його виробництво, виготовлення і зберігання не встановлюються. Також скасовується адміністративна і кримінальна відповідальність за легальну діяльність у сфері обігу конопель та продуктів їх переробки. Одночасно обіг сортів коноплі з високим вмістом наркотичних речовин залишається забороненим, як того й вимагають міжнародні конвенції, котрі ратифікувала Україна.

Як повідомив Укрінформу народний депутат із фракції БПП Олексій Мушак, унікальність документа - в тому, що він був розроблений та зареєстрований у відповідь на петицію громадян. Петицію «законодавчо врегулювати канабіс для науки та медицини» підтримали понад 25 тисяч осіб.

«Самі українці сформували запит, а ми запропонували рішення. Використання канабісу – світова практика. Це ефективний лікувальний засіб, легалізований в 44 країнах, серед яких - Німеччина, Іспанія, Португалія, Польща та інші. В той час, як там люди мають можливість лікуватися за допомогою канабісу, у нас досі за це саджають за грати. Прийшов час відмовитися від стереотипів і «скрєп» і стати відкритою, ліберальною та успішною країною», – зазначив нардеп.

За його словами, очікується, що легалізація канабісу допоможе двом мільйонам українців у лікуванні таких хвороб, як хвороба Альцгеймера, рак, хронічний біль, синдром подразненого кишківника, розсіяний склероз, епілепсія в дорослих і дітей, нудота і блювання внаслідок хіміотерапії, в разі посттравматичного синдрому і глаукоми, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу.

Читайте також: Супрун закликає міжнародні організації не брати грошей у Росії

Крім того, легалізація канабісу дозволить створити в державі нову галузь, яка приноситиме прибутки та створить нові робочі місця. Економісти оцінюють європейський ринок медичного канабісу до 2028 року на рівні 115,7 млрд євро, що зробить ЄС найбільшим конопляним ринком у світі, вважає депутат.

Він наголосив, що вирощування конопель для медичних цілей – не єдина можливість для розвитку галузі. Коноплі можуть використовуватися у виробництві тканин, матеріалів для автомобільної галузі, паперу, харчових добавок, косметичних засобів. Технічну коноплю можна надзвичайно ефективно використовувати в паливно-енергетичній сфері: з насіння і стебел конопель можна отримувати вугілля, метанол, метан і бензин.

Серед ініціаторів документа - народні депутати Олексій Мушак, Георгій Логвинський, Олександр Опанасенко та інші.

Фото: facebook Олексій Мушак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-