Аваков наполягає: Нацгвардієць Марків не причетний до загибелі фоторепортера

Аваков наполягає: Нацгвардієць Марків не причетний до загибелі фоторепортера

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Україна готова і надалі сприяти італійським правоохоронцям у розслідуванні справи у справі нацгвардійця Віталія Марківа.
Слова Авакова процитувала заступник директора Департаменту комунікації у МВС України Вікторія Навроцька у Facebook.

"Щойно з дозволу суду я поспілкувався з Віталієм Марківим. Він у гарному настрої. Сказав, що служив і буде служити Україні. Ми тут для того, щоб підтримати нашого солдата, а всі провокації, які призвели до арешту Марківа два роки тому, я пов’язую з "русской весной" і війною проти України", - сказав очільник МВС.

Аваков зауважив, що в.о. командувача НГУ та чотири гвардійці, надають вичерпні покази, які повністю спростовують слова прокурора.

"Ми дуже розраховуємо, що нас почують. "Справа Рокеллі" в Україні розслідується зараз СБУ. Правда в тому, у нас іде війна, і... не можна здійснити усіх слідчих дій. Тоді, на території керамічного заводу були сили незаконних проросійських бандформувань та російські кадрові військові," - нагадав він.

Також Аваков повідомив, що у "матеріалах справи гвардійця Марківа, сторона обвинувачення як доказ використовує фейковий лист, нібито, Національної гвардії України. Для того, щоб спростувати це у суді міста Павія свідчення надав заступник командира-начальник штабу в/ч 3066 полковник Костянтин Рихтік. Вперше документ, нібито, від його імені на адресу екс-командувача НГУ Юрія Аллерова із численними помилками з’явився ще минулого року на пропагандистському російському сайті "Руська весна". На думку авторів фальшивки, цей лист має дискредитувати перед італійським правосуддям об’єктивні покази українських свідків - військовослужбовців НГУ," - написав Аваков та додав: "це черговий прояв гібридної війни з боку Кремля, до якої Європа ще не звикла".

Захист Марківа наполягає, щоб сторона обвинувачення приїхала на місце події у Слов’янськ і сама переконалася у абсурдності обвинувачень на адресу нашого солдата. МВС України готове сприяти італійським правоохоронним органам у цьому і забезпечити проведення таких слідчих дій, підкреслив Аваков.

Разом з тим Навроцька оприлюднила свідчення в італійському суді в.о. командувача Нацгвардії Миколи Балана, який у травні 2014 року був одним з командирів гвардійських підрозділів у штабі АТО під час боїв із бойовиками-сепаратистами у Слов’янську.

За його словами, гвардійці 1-го добровольчого резервного батальйону, зокрема, підрозділ, де служив Віталій Марків, виконували завдання з оборони телевежі на горі Карачун у Слов’янську.

«Бійці були озброєні стрілецькою зброєю і не мали тяжкої та далекобійної зброї, якою могло бути смертельно уражено італійського журналіста Андреа Рокеллі 24 травня 2014 року. До того ж, позиція, де, відповідно до наказу свого командира, ніс службу Віталій Марків, мала сектор спостереження (с.Андріївка) відмінний від того, де було вбито італійського фоторепортера (залізничний переїзд перед керамічним заводом). Цю позицію на той час займали бойовики-сепаратисти очолювані російським ватажком Гіркіним. Звідти постійно обстрілювали українські підрозділи на Карачуні», - розповів Балан.

Читайте також: Аваков приїхав до Італії на суд у справі нацгвардійця Марківа

Як повідомлялося, Віталій Марків був затриманий в Італії влітку 2017 року за інспірованим обвинуваченням у причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 24 травня 2014 року під час бойових дій сил АТО із бойовиками Гіркіна у місті Слов’янськ Донецької області.

Захист підсудного відкидає всі обвинувачення і наполягає на невинуватості українського військовослужбовця.

Фото: www.facebook.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-