Про проблеми алергіків нагадають на благодійному фестивалі

Про проблеми алергіків нагадають на благодійному фестивалі

Укрінформ
Перший благодійний «AllergyFree фестиваль», присвячений проблемам алергії та харчової непереносимості у дітей та дорослих, пройде у Києві 18 травня в «Експоцентрі України».

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомила президент Української спілки целіакії, лікар-діетолог Ольга Наумова.

«16 травня в Європі відзначається Міжнародний день целіакії (глютенова ентеропатія, або непереносимість глютену – ред.). І на вихідних після цієї дати ми завжди відзначаємо його і в Україні - збираємо діток нашої спільноти та запрошуємо гостей. Насамперед, у нас інформаційна мета - ми намагаємося розповісти якомога більшій кількості людей про цю патологію, привертаємо увагу, щоб люди йшли і діагностувалися», - сказала Наумова.

За словами лікаря, в Україні на сьогодні близько півтори тисячі дітей мають інвалідність за захворюванням на целіакію, а ще орієнтовно 400 тисяч живуть з цим захворюванням і досі не діагностували його.

«Наш лозунг: «Живи вільно від алергенів», в даному випадку харчових. Коли ти знаєш, на що у тебе алергічна реакція, і знаєш, чим замінити цей алерген, - ти можеш жити вільно», - наголосила Наумова.

Читайте також: Супрун каже, що глютен не такий страшний, як його "малюють"

За її словами, також дуже важлива соціальна адаптація таких дітей, «адже маленький алергік не може ходити до садочка, оскільки там йому не зможуть надати безглютеновий раціон”. “Вони сидять вдома. І навіть якщо ходять на якісь спортивні секції, то лише з мамою, яка може їм забезпечити правильне харчування. А поїхати до табору чи на змагання – вже не може», - констатувала лікар.

Організатори запросили на фестиваль дітей з іншими захворюваннями, через які вони дотримуються безглютенової дієти: із захворюванням на фенілкетонурію, через яку не засвоюється фенілаланін, що входить до складу білка, в першу чергу пшеничного; дітей з синдромом Дауна, у яких висока асоціація з непереносимістю глютену; а також діток з аутизмом. За словами лікаря, зараз все більше досліджень доводять, що коли дитина-аутист виключає з раціону глютен, у неї покращується розвиток нервової системи.

На фестивалі працюватимуть круглі столи з дієтологами, психологами, алергологами, кулінарні майстер-класи, діагностичні намети з можливістю пройти тести на алергії й індивідуальні непереносимості, ярмарок продуктів здорового харчування, а також планується встановити рекорд на найбільшу кількість випечених безглютенових тортилій.

Читайте також: МОЗ хочуть зобов’язати врегулювати норми харчування дітей з лактозною недостатністю

Програма заходу включає благодійний велопробіг - «Подаруй сироті надію», який організовують спільно «Київська сотка» і «Український союз целіакії». Всі зібрані кошти направлять на діагностику целіакії у вихованців Краматорського центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

А на відкритому майданчику «Експоцентру» пройде дитячий велопробіг для маленьких учасників фестивалю.

«Ми хочемо показати дітям, що їх багато, вони активні та можуть брати участь в різних спортивних заходах та жити повноцінним, яскравим і насиченим життям», - наголосила президент Української спілки целіакії.

Інтерв’ю з президентом Української спілки целіакії, лікарем-дієтологом Ольгою Наумовою найближчим часом буде розміщено на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-