Деякі висновки Рахункової палати щодо “Доступних ліків” є хибними - МОЗ

Деякі висновки Рахункової палати щодо “Доступних ліків” є хибними - МОЗ

Укрінформ
Рахункова палата у результатах аудиту державної програми "Доступні ліки" не врахувала певні факти, тож деякі висновки виявилися хибними.

Про це повідомляється на сайті МОЗ.

"Рахункова палата провела аудит програми “Доступні ліки”. Попри позитивну оцінку окремих аспектів програми і відсутність помилок в розрахунку цін, Рахункова палата не врахувала суттєві факти і через це частина висновків є маніпулятивними або зовсім неправдивими. Зокрема, щодо індикаторів ефективності програми. Щоби відстежувати, як реалізація програми “Доступні ліки” впливає на показники здоров’я пацієнтів, МОЗ зобов’язало структурні підрозділи з питань охорони здоров’я збирати такі дані і надіслало форму таблиці. В кінці 1 кварталу кожного року МОЗ України отримує дані з регіонів", - пояснили у МОЗ.

Зазначається, що останні дані засвідчили, що на 2% знизилася кількість викликів екстреної допомоги з підозрою на інфаркт чи інсульт та на 12% знизилася кількість викликів екстреної допомоги з діагнозом бронхіальна астма.

"Усі ліки з програми “Доступні ліки” - як іноземного, так і вітчизняного виробництва - пройшли процедуру державної реєстрації і перевірені належним чином. Наразі це всі інструменти контролю ефективності препаратів, визначені законодавством. У програмі беруть участь лише препарати з Національного переліку основних лікарських засобів, сформованого на основі актуального списку препаратів для лікування найпоширеніших захворювань Всесвітньої організації охорони здоров’я. Загалом у Нацпереліку є 427 МНН препаратів для лікування різних захворювань, 23 МНН яких відібрані для лікування саме серцево-судинних хвороб, астми і діабету", - зазначили у МОЗ.

Читайте також: МОЗ хочуть зобов’язати врегулювати норми харчування дітей з лактозною недостатністю

У відомстві також спростовують твердження Рахункової палати щодо того, що "немає інформації про основні лікарські засоби, вартість яких відшкодовувалась”.

"Уся ця інформація доступна. Інформацію про основні лікарські засоби можна знайти за посиланням. Ціни на ліки зафіксовані в Реєстрі і контролюються впродовж усього періоду дії реєстру (Реєстр оновлюється двічі на рік). При порівнянні цін аудитори Рахункової палати як одне із джерел даних використовували сайт. Це не є офіційним державним ресурсом та дані щодо цін на лікарські засоби з нього мають виключно інформаційний характер. Тому такий аналіз некоректний", - наголосили у МОЗ.

У міністерстві також запевнили, що ціни постійно контролює Держпродспоживслужба.

"Під час проведення аудиту Рахункова палата не виявила помилок у розрахунках Реєстрів лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. Тому дуже дивним видається висновок, що МОЗ України створило ризики неекономного використання бюджетних коштів. Розрахунки цін проводяться прозоро і за чітко визначеними законодавством нормами і порядком, помилок в яких аудит Рахункової палати не виявив", - поінформували у МОЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-