Епіфаній пояснив, чому його не було на відео Зеленського

Епіфаній пояснив, чому його не було на відео Зеленського

Укрінформ
Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній сподівається, що і в майбутньому держава не буде втручатися у внутрішні справи церкви.

Про це він сказав в інтерв'ю ВВС News Україна, коментуючи свою зустріч із новообраним президентом Володимиром Зеленським.

"Ми мали зустріч з новообраним президентом, де обговорили нашу майбутню співпрацю з українською владою. І загалом у мене склалося позитивне враження, що і в майбутньому держава не буде втручатися у внутрішні справи церкви. І ми будемо спільно, підтримуючи один одного, розбудовувати українську державу. В якій буде також утверджуватися і незалежна помісна українська православна церква", - сказав владика.

Він також заявив, що "і надалі ми будемо співпрацювати і підтримувати владу в тих діях, які покликані утвердити в Україні мир, стверджувати українську державу як європейську, незалежну, демократичну країну".

Водночас свою відсутність у відеозверненні церковних ієрархів до мешканців Донбасу, поширеному Зеленським, митрополит Епіфаній пояснив "непорозумінням".

"Загалом виникло певне непорозуміння. До цього часу ми завжди зверталися в рамках Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій. Це було вперше таке відеозвернення. З мого боку було прохання, що давайте продовжувати в тому ж напрямку, в якому ми працювали протягом понад 20 років. Ми узгоджуємо певну позицію, дискутуємо навіть, але вийшовши на певну чітку позицію, ми її озвучуємо, підписуємо разом. Тому і надалі ми готові в рамках Всеукраїнської ради церков робити певні звернення. Але, напевно, тому що немає якогось досвіду, і виникли певні непорозуміння", - зазначив предстоятель ПЦУ.

Епіфаній також підтвердив, що його просили взяти участь в цьому проекті: "До мене зверталися, але я дав відповідь про те, що ми повинні це робити в рамках Всеукраїнської ради церков, як це було попередньо протягом понад 20 років, це було досить успішно. Але це бачення не було втілено в життя".

Читайте також: Зеленський оприлюднив послання релігійних лідерів України жителям Криму й Донбасу

Як повідомлялося, 13 травня новообраний президент Володимир Зеленський оприлюднив відеозвернення різних релігійних лідерів до мешканців окупованих територій, однак предстоятеля ПЦУ Епіфанія у цьому відео не було.

ЗМІ з посиланнм на джерела в оточенні Епіфанія повідомляли, що ієрарху нібито не сподобався текст, який йому пропонували озвучити, про те, що "говорити потрібно не мовою гармат": Епіфаній хвилювався, що виглядатиме немов він закликає до перемовин із лідерами бойовиків. Також предстоятель ПЦУ нібито переживав, що участь у відео його і Філарета призведе до різночитань у тому, хто в церкві головніший.

Раніше, 30 квітня, митрополит Київський і всієї України Епіфаній провів зустріч з новообраним президентом Володимиром Зеленським.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-