У ПЦУ заявляють: 15 грудня “Київський патріархат” припинив свою окрему діяльність

У ПЦУ заявляють: 15 грудня “Київський патріархат” припинив свою окрему діяльність

Укрінформ
Реєстрація Статуту Київської патріархії УПЦ та Статуту про управління УПЦ КП скасована після реєстрації Київської митрополії Української православної церкви (Православної церкви України), зареєстрованої 30 січня 2019 року.

Про це йдеться роз’ясненні прес-служби Київської митрополії УПЦ (ПЦУ), повідомляє прес-служба ПЦУ.

"Київська митрополія УПЦ (ПЦУ) зареєстрована 30 січня 2019 р. як релігійний адміністративний центр та центральний виконавчо-розпорядчий орган УПЦ (ПЦУ). Цього ж дня відповідно до постанови Помісного собору УПЦ КП Міністерство культури України скасувало накази про реєстрацію Статуту Київської патріархії УПЦ КП та Статуту про управління УПЦ КП", - йдеться у повідомленні.

Як роз'яснює ПЦУ, єдина помісна українська православна церква була утворена на Об’єднавчому соборі 15 грудня 2018 р. шляхом обʼєднання української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та частини УПЦ МП в єдину помісну церкву, яка 6 січня 2019 р. отримала Патріарший і Синодальний Томос Вселенського патріархату про автокефалію. Отже, Томос про автокефалію та 15-місце у Диптихах, як помісна церква-сестра, адміністративно незалежна від інших церковних центрів та рівна з усіма автокефальними православними церквами, отримала не якась окрема складова частина, але вся єдина помісна, наголошується у роз'ясненні.

Читайте також: Томос не заберуть, навіть якщо в ПЦУ залишаться троє єпископів - Драбинко

Зазначається, що згідно з п. 10 розділу ІІ Статуту про управління УПЦ КП постанови Собору набули сили відразу після їх прийняття і підписання. Таким чином ранком 15 грудня 2018 р. згідно рішення власного помісного собору УПЦ КП припинила свою окрему діяльність, а вся її повнота увійшла до складу Православної Церкви України.

"Обʼєднавчий собор майже одноголосно (при одному голосі проти) ухвалив Статут Православної церкви України, згідно з яким її очолює предстоятель, митрополит Київський і всієї України. Обрання ієрарха на кафедру можливе лише за умови її вакантності. Канонічне право не передбачає перебування двох архієреїв на одній і тій самій ієрархічній посаді. У звʼязку з тим, що передбачена щойно прийнятим статутом ПЦУ посада предстоятеля, митрополита Київського і всієї України, була вакантною, відбулися таємні вибори, за підсумками яких був обраний митрополит Епіфаній (Думенко). Всі учасники Собору визнали дійсність цього обрання", - нагадує ПЦУ.

Як роз'яснює ПЦУ, для помісної УПЦ предстоятелем є митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Митрополит Епіфаній керує не одноосібно, а на підставі схваленого Обʼєднавчим собором статуту церкви, рішень її Священного синоду, у співпраці з усім єпископатом.

"Особистий авторитет ієрархів, повага до них не створюють підстави для предстоятеля одноосібно змінювати канонічний порядок, визначений 34 Апостольським правилом, норми Статуту Церкви, а також порушувати Томос про автокефалію", - йдеться в роз’ясненні.

Щодо назви церкви, то, як наголошують у ПЦУ, у ній враховані обидві традиції найменування — «Українська православна церква» та «Православна церква України».

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня 2019 року колишній очільник УПЦ КП, а нині почесний патріарх ПЦУ Філарет у своєму зверненні до православної пастви заявив, що відмова від статусу патріархату була ситуативною. До цього він додав, що ліквідувати КП може лише помісний собор церкви, який її створив. Оскільки такого собору не проводили, а Київський патріархат, за словами Філарета, досі “зареєстрований в державних органах”, тож Київський патріархат продовжує діяти, наполягає почесний патріарх ПЦУ.

Водночас Міністерство культури заявило, що УПЦ КП припинила існування.

14 травня митрополит Епіфаній зазначив, що ПЦУ «шанує святійшого патріарха Філарета, але не підтримує думок, які він висловив останніми днями».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-