Томос не заберуть, навіть якщо в ПЦУ залишаться троє єпископів - Драбинко

Томос не заберуть, навіть якщо в ПЦУ залишаться троє єпископів - Драбинко

Укрінформ
Вселенський патріарх не відкличе Томос у Православної церкви України, бо такої процедури не існує.
Про це в інтерв’ю Громадському заявив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко).

«Томос ніхто ніколи не відніме, це документ церковний, і він залишиться за тою церковною структурою, яка залишиться вірною Константинопольській матері-церкві. Всі не можуть піти в розкол. Якщо навіть три чоловіки залишаться, то ці три єпископи можуть залишитися хранителями помісної Української церкви», — пояснив він.

Архієрей зазначив, що процедури відкликання Томосу немає і «вона взагалі нереальна». «Треба було б, щоби держава і церква взагалі припинили своє існування. тоді ми можемо сказати, що сам по собі Томос відкликався», — сказав Драбинко. Він зауважив, що Константинополь може накласти якісь санкції на «тих, хто вчиняє неправильно» — порушує статут церкви і положення самого Томосу.

Читайте також: Філарет не вважає свої дії розкольницькими

«Але відкликати Томос у церкви і незалежність відкликати ніхто не буде, це нереально», — наголосив єпископ.

Водночас він визнав, що ця ситуація призводить до репутаційних втрат. «Ризики виключно іміджеві, оскільки, не встигнувши народитись, церква вже має негативний резонанс у зв’язку із діяльністю і озвученням позицій, які нещодавно прозвучали», — заявив Драбинко.

Також він вважає, що у ПЦУ немає більшості, яка готова змінити статут і порушити положення Томосу. «Немає більшості, яка хоче повернутися назад, до ізоляції від решти православного світу», — резюмував митрополит.

Як повідомлялося, почесний патріарх ПЦУ Філарет також заявив, що відкликання Томосу неможливе. Але водночас він стверджує, що незадоволений статусом митрополії для ПЦУ. Філарет аргументував це тим, що через відмову української церкви від статусу патріархату, ім'я московського патріарха звучатиме під час богослужінь у церквах на території України, а ім'я київського патріарха - ні. Та підтвердив своє бажання “відновити” Київський патріархат.

Предстоятель ПЦУ Епіфаній вважає, що повернення Київського патріархату означатиме повернення в ізоляцію.

У грудні 2018 року об'єднавчий церковний Собор у Києві, ухвалив рішення про створення ПЦУ та обрання її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату. На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Наступного дня після Об'єднавчого собору (на якому обрали предстоятеля ПЦУ Епіфанія) речник КП архієпископ Євстратій Зоря заявив, що Київський патріархат та Автокефальна церква об'єдналися та постановили про саморозпуск.

Проте 14 травня 2019 року колишній очільник УПЦ КП, а нині почесний патріарх ПЦУ Філарет у своєму зверненні до православної пастви заявив, що відмова від статусу Патріархату була ситуативною. До цього він додав, що ліквідувати КП може лише помісний собор церкви, який її створив. Оскільки такого собору не проводили, а Київський Патріархат, за словами Філарета, досі “зареєстрований в державних органах”, тож Київський Патріархат продовжує діяти, наполягає почесний патріарх ПЦУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-