Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Патріарх Філарет. Як вийти із ситуації?

Патріарх Філарет. Як вийти із ситуації?

Блоги
Укрінформ
Оптимістичні прогнози щодо «фактору Філарета», що уділянням йому почестей, нагород, похвал, любов’ю та молитвою можна буде добитися поступливості, не справдилися.

Вчора ввечері, коли вже було відомо про те, що почесний патріарх, предстоятель Філарет дає прес-конференцію і коли він виклав її розлогі тези, я переглянула акаунти священиків нової церкви, які доєдналися до неї з УПЦ КП.

На «підзамочних» сторінках (тільки для друзів) столичне священство (а саме вони є у відомстві (єпархії) патріарха Філарета)  просто прощалося з почесним предстоятелем. М’яко, без агресії вони підтримували митрополита Епіфанія і висловлювалися, що рішення з ліквідації УПЦ КП було і рішенням патріарха Філарета. Вони не приймали ані тиску, ані бажання відновити «патріархат» з боку почесного предстоятеля, вважаючи, що отримають цей статус з часом як визнаний з рук Вселенської патріархії.

Ніхто не хотів у новий розкол. Ані священики, ані єпископи, які чи не вперше за часи своєї хіротонії проігнорували запрошення почесного предстоятеля і не приїхали на літургію 14 квітня.  Саме на цій літургії патріарх Філарет знову озвучив «надцінну» ідею, що деякі чиновники борються проти нової церкви, а вона повинна бути незалежною ані від Константинополя, ані від Москви. Скандал, який так довго приховували і клірики, і церковна інтелігенція, вийшов назовні.

Оптимістичні прогнози щодо «фактору Філарета», що уділянням йому почестей, нагород, похвал, любов’ю та молитвою можна буде добитися поступливості, не справдилися. На жаль, мали рацію ті реалісти та скептики, які передбачали демарш почесного предстоятеля. З першого дня почесний предстоятель ставив вимоги, несумісні з Томосом. Попри те, що за ним зберігалися знаки патріаршого достоїнства, він вимагав послуху, перегляду статуту, вирішального впливу на кадрові питання.

Почувши на дебатах, що Томос  - його заслуга предстоятель вирішив спробувати змінити ситуацію. Він захотів спробувати зібрати собор, відновити патріархат та змінити статут церкви. Нехай сьогодні нечисельні прихильники патріарха заперечують це, але ситуація виглядає прикро. Зранку вони кажуть, що почесний предстоятель не збирається розколювати церкву і користується старими бланкам УПЦ КП, бо інших нема, а в обід та ввечері сам предстоятель каже, що його обманули, що Київський патріархат існує і він хоче повернути управління церквою. Натомість з Фанару пролунали чіткі меседжі. Ті, хто будуть змінювати рішення, будуть покарані, прощення та повернення їх в сан буде скасовано.

Чи вдасться змінити патріарху Філарету ситуацію?

Ні.

Чи не вперше український митрополит має таку усвідомлену підтримку не лише архієреїв, звернення про захист статусу канонічної церкви до нового предстоятеля Епіфанія підтримала вся громадськість, вчені-релігієзнавці, журналісти, священики, всього 700 підписів.

Автор же цих рядків ставив собі за завдання, підтримуючи церкву, спробувати зберегти імідж почесного патріарха. Все ж, він багато пройшов. Багато витерпів. Але люди не змінюються, можливо, саме ті якості, які допомогли йому створити та зберегти церкву, сьогодні можуть бути причиною руйнації власної дитини.

На прес-конференції, яку дав сьогодні почесний предстоятель, він підтвердив те, що казав а інтерв’ю та викладав у прес-релізі. Похвалив Зеленського, посварив Порошенка, Єпіфанія і ВСІХ архієреїв Собору. Ми не знаємо, що правда зі сказаного,

Загалом у патріарха лунало одразу кілька тез, які часто суперечили одна одній. Так, він вдячний за Томос і буде будувати єдність. При цьому він буде проводити собор і мінятиме статут. Як мінятиме статут – сказав також. І вдруге митрополита Єпіфанія би не призначив, бо той пішов «кривими дорогами». Київський патріархат ліквідований ситуативно, бо тоді б Томосу не дали.  Але він не дасть «знищити патріархат». Бо якщо Українська церква відмовиться від статусу патріархату, то це означає, що в Україні буде тільки один патріархат – Московський.  Він не вірить, що Томос відберуть, але не виключає: «Може, відберуть, може – ні».  Він не боїться найрізкіших  питань, але його відповіді не завжди містять ознаки обізнаності та правди.  

Взагалі було помітно, що патріарх налаштований воювати, обіцяв зустрічатися часто. Єдине, у чому він має рацію: майбутнє - за Київським патріархатом. Я згодна. Але наразі виглядає, що це буде патріархат з іншим патріархом.

Лана Самохвалова

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-