Владислав Бурик, експерт з радіохірургії
У лікуванні раку однаково важливі діагностика, технології та рішучість перемогти хворобу
PR 15.05.2019 18:00

Більше трьох років тому у мальовничому куточку Латвії в муніципальній лікарні міста Сігулда відкрився Центр стереотаксичної радіохірургії, оснащений одним із найсучасніших в Європі радіохірургічних комплексів – CyberKnife M6 (Кіберніж М6). Сотні пацієнтів з онкологічними захворюваннями зі всього світу пройшли радіохірургічне лікування в Латвії, серед них більше 50 осіб з України. Наш співрозмовник - Владислав Бурик, нейрохірург, експерт з радіохірургії, український фахівець з багаторічним досвідом роботи на КіберНожі, який працює зараз у Латвії. Оскільки травень – місяць боротьби з пухлинами головного мозку, доктор Бурик розповів Укрінформу про те, які симптоми пухлин головного мозку, як їх розпізнати і, звичайно ж, про новітні методи лікування.

Захворюваність на онкологічні захворювання значно зросла останніми десятиліттями. Наскільки це підтверджується статистичними даними, чи просто про це стали більше говорити?

-На жаль, зростання кількості онкологічних захворювань – це об'єктивна реальність, і статистично у кожної третьої жінки і у кожного другого чоловіка протягом життя буде виявлений рак. Тому кожному з нас доведеться пережити цю ситуацію або самому, або з кимось із близьких. Звичайно, насамперед збільшення кількості випадків раку пов'язане з загальним збільшенням тривалості життя людей. Однак ваш індивідуальний ризик захворіти на онкологічні захворювання залежить від того, чи палите ви, який спосіб життя ведете, наприклад, що ви їсте і скільки часу займаєтеся фізичними вправами, чи хворів хтось на рак у вашій родині, а також чи є несприятливі фактори на робочому місці і в навколишньому середовищі.

- Владиславе, ви нейрохірург, а травень є місяцем боротьби з нейроонкологічними захворюваннями. Які на сьогодні справи з пухлинами головного та спинного мозку? Їх теж стало більше? Чому?

- Пухлини головного мозку займають відносно невелике місце у загальній структурі онкологічних захворювань у дорослих і складають від 1,5 до 2% серед загальної кількості пацієнтів хворих на рак. Однак вони можуть впливати фізично, когнітивно і психологічно значно триваліше за будь-які інші пухлини, що змінює життя пацієнта. А це означає, що пухлини головного мозку часто можна описати і як неврологічне, і як онкологічне захворювання.

Існує понад 130 різних типів пухлин головного мозку, більшість з яких мають безліч підтипів. Останніми роками пухлини головного мозку діагностуються частіше, в тому числі і вторинні (метастази). Це стало можливим і завдяки якості і доступності сучасної діагностики, такої як магнітно-резонансна та комп'ютерна томографія. Ці дослідження дозволяють виявити пухлини головного мозку на ранніх стадіях захворювання.

- На які симптоми слід найперше звернути увагу, щоб не пропустити розвиток пухлини головного мозку?

- Зовсім недавно було проведено дослідження, яке стосувалося раннього виявлення нейроонкологічних захворювань, і пацієнти з пухлиною мозку перерахували симптоми, які вони не сприймали серйозно на початку своєї хвороби. І це не лише головний біль, але також проблеми з пам'яттю, схильність до втрати рівноваги, незграбність, погіршення слуху, зору, сонливість, ускладнена мова. Тож при появі цих симптомів обов'язково звертайтеся до лікаря, що дозволить встановити діагноз захворювання на ранній стадії і вчасно почати лікування.

-Які методи застосовуються для лікування пухлин головного мозку і наскільки вони ефективні?

-Традиційними нейрохірургічними методами лікування пухлин головного мозку є: хірургічне видалення пухлини, опромінення (радіотерапія, радіохірургія) та хіміотерапія. Для доброякісних пухлин головного мозку (менінгіоми, невриноми, аденоми гіпофіза) у більшості випадків застосовують хірургію. При проведенні операції необхідне тотальне видалення пухлини, тому що при частковому видаленні навіть доброякісних новоутворень ймовірність рецидивів становить більше 50%. А це часто потребує повторних хірургічних втручань, іноді опромінення. Тотальне видалення пухлини головного мозку можливе лише у 20-80% випадків в залежності від її розташування. У випадках важкодоступної локалізації, а також для лікування невеликих доброякісних пухлин, метастазів, залишків пухлини мозку після операції або рецидивів застосовують радіохірургію, ефективність якої сягає 95-98%. Для злоякісних пухлин головного мозку, таких як мультиформна гліобластома, застосовується весь арсенал нейрохірургічних методів (хірургія, опромінення та хіміотерапія), але, на жаль, 5-річна виживаність становить лише 5,5%.

-Невже для видалення пухлини мозку завжди необхідно робити трепанацію черепа? Що таке радіохірургія, це теж хірургічне втручання?

-На щастя, зараз існує методика, яка дозволяє зупинити зростання пухлини мозку та зменшити її розміри без трепанації черепа. Це радіохірургія - метод локального опромінення патологічних вогнищ у головному мозку, недоступних для хірургічного втручання або лікування залишків пухлини або рецидивів після операції. Це лікування проводиться без трепанації, наркозу і серйозних неврологічних порушень, які супроводжують майже кожну нейрохірургічну операцію. Для радіохірургії використовують Гамма-, Кіберніж або спеціальні лінійні прискорювачі. Принцип роботи різних радіохірургічних апаратів приблизно однаковий: вони забезпечують фокусування променів на патологічному вогнищі з точністю до міліметра, однак можливості апаратів різні. Наприклад, лінійні прискорювачі частіше використовуються для променевої терапії, а Гамманож застосовується для лікування невеликих новоутворень тільки в головному мозку. Для більш складних локалізацій, особливо при лікуванні пухлин, розташованих поруч із життєво важливими структурами головного мозку (зорові, черепні нерви, стовбур мозку), а також пухлин хребта, спинного мозку та внутрішніх органів рекомендовано застосування Кіберножа. У Латвії, в Центрі стереотаксичної радіохірургії Сігулда, для лікування пацієнтів з пухлинами головного мозку застосовується найсучасніший радіохірургічний комплекс Кіберніж М6 (CyberKnife M6) виробництва компанії Accuray з США. Більш детально про Кіберніж дивіться тут.

 яких випадках показано застосування радіохірургії на КіберНожі? Для лікування якої патології цей метод найбільш ефективний?

-Радіохірургія на системі Кіберніж (CyberKnife M6) показана пацієнтам з доброякісними і злоякісними (у тому числі метастазами) новоутвореннями головного мозку. Ефективність радіохірургічного лікування для менінгіоми, невриноми слухового нерва та аденоми гіпофіза становить 98-100%. При лікуванні одиничних (1-4, іноді до 10) метастазів локальний контроль досягається у 85-95% випадків, з доведеною перевагою збереження якості життя пацієнта. На КіберНожі також можна лікувати непухлинні захворювання головного мозку: артеріовенозні мальформації, невралгію трійчастого нерва і навіть деякі форми паркінсонізму.

У Центрі стереотаксичної радіохірургії Сігулда система Кіберніж М6 (CyberKnife M6) успішно застосовується і для лікування пухлин хребта і спинного мозку, пухлин і метастазів внутрішніх органів: легенів, печінки, підшлункової залози, нирок, раку передміхурової залози, увеальної меланоми, деяких видів новоутворень голови-шиї.

Таким чином, за допомогою системи Кіберніж (CyberKnife M6) можна проводити радіохірургію практично в будь-якій точці тіла, звичайно, в тих ситуаціях, коли це показано. Про діагнози, при яких показане лікування пухлин КіберНожом, можна докладно дізнатися на сайті Центру стереотаксичної радіохірургії Сігулда.

Розкажіть, будь ласка, про Центр стереотаксичної радіохірургії Сігулда, де ви працюєте. Три з половиною роки роботи - відносно невеликий строк, але Центр вже добре відомий в країнах Балтії, Північної Європи, Британії, а також в Україні, Білорусі, Росії та інших країнах СНД.

-Центр стереотаксичної радіохірургії Сігулда був заснований у приватно-муніципальному партнерстві з Сігулдською муніципальною лікарнею і за підтримки Європейського Фонду регіонального розвитку почав працювати з грудня 2015 року. Успіхи Центру визначаються поєднанням новітніх технологій радіохірургічного лікування з високопрофесійною командою фахівців, в якій я маю честь працювати.

Центр є першою і поки єдиною в країнах Балтії спеціалізованою радіохірургічною клінікою, в якій проводиться весь спектр радіохірургічних втручань для пухлин всього тіла. Особливо багато у нас лікується пацієнтів з пухлинами мозку і раком передміхурової залози. Променеві терапевти Центру Маріс Межецкіс, Даце Саукума, Олена Ніколаєва є провідними фахівцями Латвії в області радіотерапії та радіохірургії, які досконало володіють методиками радіохірургічного лікування пухлин головного мозку, а також інших локалізацій. Окремо я хотів би відзначити доктора Маріса Межецкіса, який є керівником групи ISRS (International Stereotactic Radiosurgery Society) з підготовки протоколів лікування раку простати і є визнаним лідером радіохірургічного лікування раку простати на системі Кіберніж (CyberKnife M6) не лише в країнах Балтії, але і в усьому світі.

-Розкажіть про свій досвід роботи в Центрі стереотаксичної радіохірургії Сігулда?

-Я за фахом нейрохірург, у 2008 році захистив дисертацію з хірургічного лікування краніовертебральних пухлин, і з 2009 року займався радіохірургічним лікуванням на системі Кіберніж в Україні. У 2013 році проходив стажування у відділенні радіохірургії Кіберніж у Стенфордському університеті США під керівництвом творця Кіберножа Джона Адлера. З 2016 року працюю в Латвії в Центрі стереотаксичної радіохірургії Сігулда, який оснащений новітнім радіохірургічним комплексом Кіберніж М6 (CyberKnife M6). Для мене велика честь працювати в команді професіоналів на найсучаснішому на сьогодні радіохірургічному апараті Кіберніж М6. Також мені завжди імпонував модифікований підхід до лікування онкологічних захворювань, прийнятий у країнах Європи: на підставі доказової медицини, сучасних протоколів діагностики і лікування, обов'язково з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнтів. В ЦСР Сігулда такий вибір тактики лікування здійснюється на спеціальному онкологічному консиліумі за участю провідних фахівців Латвії з кожної групи онкологічних захворювань: онкологів, хіміотерапевтів, променевих терапевтів, онкохірургів, урологів, офтальмологів і нейрохірургів.

-Як ми знаємо, правильний вибір методу лікування починається з точної діагностики. Які для цього є можливості у вашому Центрі?

-Для діагностики пухлин головного мозку спільно з провідними латвійськими клініками-партнерами ми використовуємо найсучасніші візуальні методи: комп'ютерну (КТ) та магнітно-резонансну томографію (МРТ) 3 Тесла, позитронно-емісійну томографію (ПЕТ) з метіоніном. ЦСР Сигулда є провідним центром з лікування раку простати, тому усі наші пацієнти з підозрою на рак передміхурової залози мають можливість отримати додаткову консультацію онкоуролога, у разі потреби пройти біопсію простати, а також найсучасніше дослідження всього організму на наявність раку передміхурової залози: ПЕТ з простат-специфічними маркерами галієм і фтором. Для пацієнтів з іншими онкологічними захворюваннями є можливість біопсії пухлини з визначенням (у співпраці з бельгійською фірмою OncoDNA) її молекулярно-генетичного профілю та підбору найбільш оптимального курсу хіміо-, імуно - і таргетної терапії.

-Як відбувається лікування на КіберНожі і скільки це займає часу? Невже відразу після процедури можна їхати додому?

-Курс лікування на КіберНожі складається з 3 етапів.

Перший — підготовка, що займає 1-2 дні. Асистенти радіолога індивідуально для пацієнта створюють термопластичну маску або вакуумний матрац і проводять спеціальні КТ, МРТ для планування лікування. При лікуванні пухлин легенів, печінки, раку передміхурової залози лікар встановлює золоті маркери в пухлину для її візуалізації, у разі потреби на цьому етапі можна взяти біопсію.

Другий етап, який триває від 1 до 3 днів - планування та перевірка плану лікування. Це проводять променевий терапевт і фахівець з медичної фізики. На цьому етапі визначається максимально ефективна і безпечна радіохірургічна доза лікування.

Третій етап - процедура лікування на КіберНожі (1-5 днів). Проводиться асистентами радіологів під контролем лікаря-променевого терапевта. На радіохірургію можна приходити у своєму зручному одязі. У процедурній кімнаті з допомогою асистента ви лягаєте на спеціальний стіл, вам надягають вашу термопластичну маску, і після цього починається лікування. Тривалість процедури - близько години, ніяких неприємних відчуттів під час лікування немає, вам навіть можуть включити вашу улюблену музику. Під час сеансу робот Кіберножа рухається навколо пацієнта, впливаючи на пухлину. Додаткова підготовка при лікуванні пухлин головного мозку зазвичай не потрібна. При лікуванні пухлин інших локалізацій (наприклад, рак передміхурової залози), можуть знадобитися нескладні маніпуляції, які допоможуть зробити асистенти радіолога. Після сеансу пацієнт може їхати додому або в готель. Іноді лікар може призначити певні медикаменти для покращення вашого загального стану.

Весь курс лікування на КіберНожі, разом з підготовкою, можна пройти за 5-10 днів, що значно коротше за звичайну променеву терапію (3-5 тижнів) або хірургію (2-3 тижні). Процедури безболісні, займають близько години-півтори на день, решту часу можна відпочивати або гуляти Сігулдою, насолоджуватися спокоєм і мальовничими видами Національного парку Гауя, або навіть побродити старими вуличками Риги, яка знаходиться всього за півгодини їзди від Сігулди. Наступного дня після закінчення курсу лікування можна їхати додому. До міжнародного аеропорту Риги можна дістатися всього за годину, ми надаємо можливість трансферу. Це особливо зручно для іноземних пацієнтів. До нас приїжджають на лікування пацієнти з більш ніж 20 країн світу, в тому числі з Британії, Норвегії, і навіть з далекої Канади і Бразилії, ну звичайно з сусідніх країн Балтії, Росії, України та Білорусі.

-Якою є процедура звернення за консультацією та лікуванням для пацієнтів з-за кордону? Яка вартість лікування?

-Найзручніше звернутися за безкоштовною консультацією через інтернет-сайт ЦСР Сігулда, на який ви можете вислати копії ваших медичних даних (виписки з історії хвороби, результати досліджень, можна вашою рідною мовою). Зазвичай відповідь про можливість лікування приходить протягом доби. Іноді наші консультанти можуть запросити додаткові дані. Наші консультанти розмовляють латиською, російською, українською, англійською мовами, тому ви зможете детально обговорити всі питання, які стосуються діагностики та лікування в ЦСР Сігулда за телефонами в Україні: + 380988075609 або в месенджерах WhatsApp: +37125561759 і Viber: +380633562966

У разі прийняття рішення про діагностику та лікуванні в Центрі стереотаксичної радіохірургії Сігулда, з вами зв'яжеться наш адміністратор, яка допоможе вирішити усі організаційні питання щодо вашого приїзду, перебування і до від'їзду додому.

З приблизною вартістю лікування Ви можете ознайомитися на сайті https://cyberknife-sigulda.com/ru/. І хоча вартість лікування визначається індивідуально, виходячи з особливостей кожного випадку, зазвичай курс радіохірургії на системі Кіберніж (CyberKnife M6) в ЦСР Сігулда на 30-50% дешевше, ніж в аналогічних європейських центрах.

А насамкінець я хотів би побажати читачам здоров'я, а також більшої уваги до себе та своїх рідних і близьких. Адже при своєчасному зверненні навіть таке страшне захворювання, як рак, можна зупинити, а у деяких випадках і повністю перемогти з допомогою досягнень сучасної медицини.

Центр радіохірургії Сігулда.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-