Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Книга – це зброя

Книга – це зброя

Блоги
Укрінформ
Зброя, яка змінює держави, людей, навколишній світ. Зброя, яка дозволяє виборювати правду на культурно-інформаційному фронті. Зброя, яка захистить нашу реальність від насадження міфів та формування псевдо історії.

Книга – це вікно у світ, який кожний автор прорубує зі свого уявлення про життя для інших людей, щоб донести їм щось надзвичайно важливе. Ми зазираємо у ці вікна і бачимо неповторний світ, історії із яких складається життя. І чим більше ми поринаємо в чужі душі, чим частіше розділяємо чужий біль і радість, тим краще ми розуміємо один одного, стаємо ближчими. Так створюється справжнє братерство – братерство духу, яке не зможе зломити ніщо і ніхто.

І мені видається надзвичайно важливим той факт, що вже 22 травня на ІХ Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» вперше з’явиться «Ветеранський намет»! Так, саме намет, справжній, військовий, такий, у якому не один день і не одну ніч, часто під обстрілами, провели автори, книжки яких будуть у ньому представлені. У цьому унікальному просторі будуть зібрані друковані твори, авторами яких є воїни російсько-української війни: десятки ветеранів, дійсних військовослужбовців, волонтерів, внутрішньо переміщених осіб, які в своїх творах розповідають про війну і життя після неї.

Це буде унікальний шанс для кожного: познайомитися з людьми які хочуть донести до нас те, що є сьогодні найважливішим в Україні - свою історію про російсько-українську війну. Війна – це час, коли не існує напівтонів. Її не можливо забути і дуже важко хоч трохи відпустити. Тому книга, що написана ветераном, є неповторним згустком емоцій та концентрованим досвідом життя. Це вікно, в яке потрібно заглянути кожному з нас: для того, щоб зрозуміти; для того, щоб пережити; для того, щоб бути готовим.

«Ветеранський намет» буде презентовано у день офіційного відкриття «Книжкового Арсеналу». Також протягом фестивалю відбудеться дискусійна панель, на якій говоритимемо про значення військової літератури для соціуму та самих ветеранів, адже це і є одним із чи не найважливіших аспектів ресоціалізації та адаптації після повернення з війни до мирного життя.

Думаю, ця подія – тільки самий початок великого зрушення в культурному літературному просторі України. Війна залишає сліди не тільки на фронті, але і в душах людей. Суспільство змінюється, і змінюється назавжди. Дуже важливо, щоб ці зміни були направлені не на розбрат, а на створення єдиного культурного поля в усьому його розмаїтті. І я впевнена, що ветеранська книга – це саме той інструмент, який допоможе у цьому.

Міністерство ветеранів буде активно сприяти ветеранській книзі. Дуже радісно знати про велику кількість вже поданих заявок, і сподіваюся, що надалі їх буде ставати тільки більше. Тож принагідно нагадую, що  термін приймання заяв продовжено до 17 травня, аби всі охочі мали шанс долучитися. Зробити це дуже просто, необхідно заповнити форму за посиланням https://forms.gle/qBwJmEEw4r7RupUr8

Це дуже важливо - допомагати ветеранам в популяризації їх творів, створювати і яскраві та ефективні проекти, стимулювати людей, що пройшли пекло війни, до творчості. Частинка їх переживань та досвіду має бути в душі кожного українця.

Можливо, ті з нас, для кого війна на сході – щось чуже і таке, що не стосується нашого життя, замисляться, що це зовсім не так, що війна – це те, що відбувається тут і зараз, і бути байдужими до цього – це теж зрада України.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-