Рада суддів може навідатися до київського суду, де почалася

Рада суддів може навідатися до київського суду, де почалася "загадкова епідемія"

Укрінформ
Рада суддів України розглядає можливість здійснення моніторингового візиту до Окружного адмінсуду Києва для з’ясування питань, пов’язаних з організацією нормальної роботи суду в зв’язку з повідомленнями у ЗМІ про неявку 34 суддів ОАСК на кваліфікаційне оцінювання.
Про це йдеться в заяві прес-служби Ради суддів України, опублікованій на сторінці РСУ в Facebook.

“Оскільки, відповідно до статті 133 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", вищий орган суддівського самоврядування здійснює контроль за організацією діяльності судів, Рада суддів України розглядає можливість здійснення моніторингового візиту до Окружного адміністративного суду міста Києва задля з’ясування питань, пов’язаних із забезпеченням нормальної роботи цієї судової установи. Представники Ради суддів України повинні скласти об'єктивну оцінку ситуації, що склалася, і повідомити свою думку громадськості”, - ідеться в заяві.

Повідомляється, що відповідна заява підготовлена у зв’язку з численними запитами від представників ЗМІ та інтересом громадськості до організації роботи Окружного адміністративного суду міста Києва, а також зважаючи на окремі заяви стосовно проходження кваліфікаційного оцінювання суддями цього суду.

Читайте також: 34 суддівських “лікарняних”? Це “хронічна хвороба” судової системи!

Як зазначається у заяві, РСУ наголошує на тому, що “суддівське самоврядування є, перш за все, однією з гарантій забезпечення незалежності суддів”.

“Маємо повідомити і те, що відповідно до Перехідних положень Конституції України всі діючі судді повинні пройти кваліфікаційне оцінювання. Кваліфікаційне оцінювання суддів здійснюється в межах процедур та положень, визначених Вищою кваліфікаційною комісією суддів України. Проходити чи не проходити кваліфікаційне оцінювання вирішує кожний суддя самостійно, проте не проходження такого оцінювання призводить до наслідків, передбачених законом. І врешті - відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади”, - нагадують в РСУ.

Водночас прес-служба Ради суддів України закликає представників громадськості та ЗМІ “утриматись від необґрунтованих заяв, припущень та маніпулятивних закликів”.

Як повідомляли ЗМІ, 34 судді Окружного адміністративного суду, включно із головою Павлом Вовком та суддями, які визнали незаконною націоналізацію ПриватБанку, не з’явилися на обов’язкове кваліфікаційне оцінювання, тому що нібито захворіли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-