НАЗК перевірило діяльність 86 державних підрозділів щодо боротьби з корупцією

НАЗК перевірило діяльність 86 державних підрозділів щодо боротьби з корупцією

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції здійснило аналіз ефективності діяльності уповноважених підрозділів (осіб) щодо боротьби з корупцією в 86-ти міністерствах та інших державних органах. В результаті виявили недоліки та надали рекомендації.

Про це повідомляється на сайті НАЗК 10 травня.

"Національне агентство з питань запобігання корупції здійснило аналіз ефективності діяльності уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції в 86-ти міністерствах та інших державних органах у 2018 році. За результатами проведеної роботи були виявлені недоліки та надані рекомендації для їх усунення", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, встановлено, що в деяких державних органах порушені вимоги законодавства щодо створення відповідних підрозділів – їх функції поєднані з іншими, передбаченими в органі, наприклад із функцією управління персоналом чи проведення люстрації.

Крім того, в 7-ми державних органах не розроблені плани роботи щодо запобігання корупції, а 5 не розробили та не подали на погодження до Національного агентства антикорупційні програми.

"Не завжди уповноважені особи повідомляють Національне агентство про неподання чи несвоєчасне подання декларацій своїми колегами та не завжди належним чином перевіряють виконання кандидатами на посаду вимог закону щодо передачі в управління корпоративних прав", - додали у НАЗК.

Водночас за результатами аналізу виявлено і низку позитивних тенденцій в організації роботи уповноважених підрозділів.Так, встановлено, що відповідні підрозділи міністерств провели 814 навчань з питань запобігання та виявлення корупції для співробітників своїх центральних апаратів, що в 4 рази більше, ніж у 2017 році. Щодо інших державних органів такий показник виріс у 5,5 раза.

Читайте також: НАЗК направило до суду 7 протоколів, серед них - двоє депутатів Ради

Також за минулий рік уповноважені підрозділи провели 1132 службові розслідування щодо виявлення причин та умов, які призвели до вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, що втричі більше, ніж у 2017 році.

У НАЗК поінформували, що, за наданою державними органами інформацією встановлено, за такі правопорушення протягом 2018 року притягнуто до відповідальності 1117 осіб: 132 – до кримінальної; 404 – до адміністративної; 581 – до дисциплінарної.

Національне агентство для ефективної роботи з питань запобігання та виявлення корупції в державних органах та формування єдиного підходу до розуміння і дотримання вимог антикорупційного законодавства рекомендує уповноваженим підрозділам враховувати у своїй роботі затверджені Національним агентством рекомендації, розміщені на офіційному сайті органу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-