Журналісту Коцабі передумали давати Аахенську премію миру

Журналісту Коцабі передумали давати Аахенську премію миру

Укрінформ
Через висловлювання антисемітського характеру правління Аахенської премії миру виступило проти оголошеного раніше присудження нагороди українському журналісту та блогеру Руслану Коцабі.

Рішення правління мають затвердити збори об'єднання, повідомляє DW.

Як зазначила представниця Аахенської премії миру Леа Гойзер (Lea Heuser), правління ухвалило це рішення після "закидів на адресу Руслана Коцаби щодо його антисемітських висловлювань".

Водночас Гойзер заявила, що правління не може скасовувати рішення загальних зборів членів об'єднання, які 3 травня, ще до того, як стало відомо про закиди, ухвалили рішення про присудження премії журналісту. А тому на 14 червня скличуть збори членів об'єднання "Аахенська премія миру" для затвердження цього рішення правління.

8 травня засновники Аахенської премії миру - пацифістські об'єднання лівих політичних партій, церковних організацій і профспілок у західнонімецькому місті Аахен - повідомили про присудження цієї престижної винагороди.

Як повідомлялося, Руслана Коцабу затримали у лютому 2015 року після того, як він поширив звернення про відмову від мобілізації. Його звинувачували за ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч. 1 ст. 114-1 (Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань) КК України. Проте Івано-Франківський міський судне побачив у діях підсудного Коцаби державної зради, але кваліфікував їх за ст. 114-1 КК України (перешкоджання законним діям Збройних сил України в особливий період). Після оскарження вироку, Апеляційний суд Івано-Франківської області повністю виправдав Коцабу та визнав його невинним.

Прокуратура оскаржила це рішення у ВССУ, який направив справу Коцаби на повторний розгляд.

Читайте також: Справа Коцаби: прокуратура оскаржила повернення обвинувального акта

2 лютого 2018 року Апеляційний суд Івано-Франківської області ухвалив рішення направити справу блогера Коцаби у Долинський районний суд. До ухвалення такого рішення троє суддів Апеляційного суду Івано-Франківської області, які розглядали цю справу, подавали заяви про самовідвід.

21 січня Долинський районний суд на підготовчому засіданні повернув прокурорам обвинувальний акт щодо блогера Коцаби. Колегія суддів зазначила, що обвинувачення має бути чітко сформульоване, зрозуміле та конкретизоване, а в обвинувальному акті, який переданий на розгляд суду, є відомості, які сторона обвинувачення вибудовує на припущеннях. Прокуратура такі дії суду оцінила незаконними і оскаржила повернення обвинувального акту.

У квітні 2019 року стало відомо, що справу Коцаби, якого звинувачують у державній зраді, розглядатиме Коломийський міськрайсуд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-