Міжнародні організації презентували звіт про життя ромів в Україні

Міжнародні організації презентували звіт про життя ромів в Україні

Укрінформ
Міжнародна група з прав меншин ((MRG) та Міжнародна благодійна організація «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» представили в Укрінформі аналітичний звіт «Роми в Україні – Час для дій: Пріоритети та шляхи ефективної політики інтеграції».

Як повідомив аташе Представництва Європейського Союзу в Україні Вадим Стірбу, звіт стосується забезпечення соціальних та економічних прав ромської громади.

“Звіт було започатковано в рамках проекту, який розпочався у 2018 році, і тепер ми маємо його результати. Передусім, цей звіт стосується всіх питань, які виникають в рамках ромської спільноти в Україні, і вони в цьому звіті представлені. Ці самі питання обговорювалися в Брюсселі, і я радий, що ці ж питання порушуються тут, в Україні. Роми є такими ж рівними нам, і вони мають користуватися тими ж правами, як і всі люди в Україні", - сказав він.

Як зазначила прес-секретар Європейського офісу Міжнародної групи з прав меншин (MRG) Ганна Альбот, офіс уже багато років поспіль опікується питаннями ромських меншин в Україні.

“Наразі ми вже працюємо 50 років, займаючись питаннями захисту прав людини. Ми опікуємося питаннями ромської меншини в Україні вже багато років. Цей проект є найбільшим, який опікується правами меншин”, - підкреслила Альбот.

Координатор міжнародного благодійного жіночого ромського фонду “Чіріклі” Юліан Кондур зазначив, що звіт допоможе у плануванні, реалізації та моніторингу виконання нової стратегії інтеграції ромів. Доповідь ґрунтується на свідченнях членів ромської громади, представників неурядових організацій та правозахисників зі всієї України, отриманих шляхом серії інтерв'ю, проведених між січнем та березнем 2019 року у співпраці між MRG та «Чіріклі».

На його думку, звіт окреслює ситуацію через призму міжнародних стандартів прав людини з практичними порадами уряду щодо кроків, яких українська влада має вжити в терміновому порядку для поліпшення захисту прав ромів та сприяти можливості реалізації цих базових прав.

Кондур назвав рекомендації звіту: збір даних про ромів для того, щоб розуміти чисельність ромського населення і їх потреби; забезпечення належного розслідування злочинів на ґрунті ненависті, мови ворожнечі та інших видів злочинів проти ромів; визначення пріоритетів надання документів, що посвідчують особу, і доказів громадянства ромам та іншим групам населення; сприяння рівноправному, доступному та недискримінаційному навчанню для ромських дітей та інші.

Читайте також: МЗС продовжує співпрацю з міжнародними партнерами з метою захисту прав ромів

Аналітичний звіт «Роми в Україні – Час для дій: Пріоритети та шляхи ефективної політики інтеграції» підготовлено в межах проекту «Партнерство для всіх: Розробка Стратегії соціально-економічного співробітництва між ромською громадою та місцевими органами влади в Україні», який фінансується ЄС.

Проект ЄС допомагає громадам ромської меншини брати участь у демократичних реформах, політичних процесах та співпрацювати з місцевою владою. Проект передбачає тренінги з питань адвокації та моніторингу для ромських НУО, а також інтерактивні навчальні програми для місцевих органів влади, семінари з громадської активності для представників ромських громад та місцевих органів влади, підтримує роботу ромських громад з журналістами. Проект триває з 1 січня 2017 року до 30 червня 2019 року і реалізується Європейським офісом Міжнародної групи з прав меншин (MRGE).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-