Посольство України засудило наругу над пам’ятником радянським воїнам у Відні

Посольство України засудило наругу над пам’ятником радянським воїнам у Відні

Укрінформ
Посольство України в Австрії вкотре закликало австрійську владу унеможливити подальші акти вандалізму щодо пам'ятника радянському воїну-визволителю у Відні, який був сплюндрований в черговий раз.

Відповідна заява розміщена на сторінці українського диппредставництва у Facebook.

"Радянський пам’ятник на Шварценбергплатц у Відні вже вдруге за короткий час зазнав вандалізму. Ми вбачаємо в цьому небезпечну тенденцію. Посольство України знову закликає компетентні органи влади притягнути правопорушників до відповідальності та забезпечити пошану до пам’ятника", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 8 травня невідомі вандали у Відні облили фарбою пам’ятник радянським воїнам, загиблим під час звільнення Австрії від фашизму. Червоною фарбою залили постамент меморіалу.

Найвідоміший в Австрії пам’ятник радянським воїнам-визволителям, розташований на площі Шварценберг в центральній частині Відня, вже неодноразово зазнавав нападів з боку вандалів. Останній випадок мав місце 25 квітня, коли вандали облили п’єдестал монумента в кількох місцях чорною фарбою.

Читайте також: У Відні облили фарбою пам’ятник радянським воїнам

Посол України в Австрії Олександр Щерба тоді висловив стурбованість з приводу цього акту вандалізму та висловив сподівання, що поруч із пам'ятником невдовзі з’являться обіцяні камери спостереження, які зроблять такі інциденти неможливими.

За словами Щерби, та обставина, що на постаменті фігурує ім'я масового вбивці Йосипа Сталіна, не дає нікому права плямувати пам'ять тисяч радянських громадян, які віддали життя в боротьбі з націонал-соціалізмом.

"Серед визволителів Відня були тисячі українців. У тому числі, як багато хто знає, і брат моєї бабусі, простий фронтовий шофер. Ми не зрікаємося ні їх самих, ні їхньої пам'яті, ні їхньої честі. Дуже сподіваюся, що пам'ятник на Шварценбергплатц та поховані на цій площі загиблі будуть залишені в спокої", - заявив тоді дипломат.

Раніше на початку квітня поліція Відня повідомила, що з метою попередження нападів на пам’ятник та ретельного розслідування потенційних актів вандалізму на Шварценбергплатц було встановлено дві камери відеоспостереження. Також столичні правоохоронці обіцяли посилити охорону монумента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-