Тему Північного Причорномор’я та Криму в російському імперському дискурсі обговорять у Києві

Тему Північного Причорномор’я та Криму в російському імперському дискурсі обговорять у Києві

Укрінформ
У Києві відбудеться круглий стіл на тему “Північне Причорномор’я та Крим в російському імперському дискурсі: колонізація, анексія, символічна “приватизація”, інструменталізація імперських образів минулого до та після анексії 2014 року”.

Про це повідомляє Український інститут національної пам’яті.

“Круглий стіл відбудеться 7 травня 2019 року, об 11:00 у Кримському Домі (вул. Омеляновича-Павленка, 9)”, - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, під час обговорення, зокрема, йтиметься про те, якою є “історична” політика Кремля в анексованому Криму, як змінюється символічний та мнемонічний ландшафт в умовах окупації, якими є загрози для матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, чи можливий експорт та символічна конвертація імперської історичної міфології на Півдні України і як цьому протистояти.

Очікується, що у заході візьмуть участь голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, історик, ведуча телеканалу АТR Гульнара Бекірова, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, релігієзнавець, муфтій Духовного управління мусульман України “Умма” Саід Ісмагілов, кінорежисер, директор ДП “Кримський Дім” Ахтем Сеітаблаєв.

В УІНП зазначають, що після розпаду СРСР представники проросійських громадських та політичних організацій в Україні, за підтримки та кураторства російських “культурних” організацій та спецслужб, розпочали роботу з “повернення пам’яті” про Російську імперію як “збирача-цивілізатора” південних окраїн імперії. Зокрема, у Севастополі стали традиційними щорічні квітневі святкування проросійських сил чергової річниці “приєднання” Криму до Росії.

Читайте також: Повернення Криму в Україну. Бачення майбутнього

“І це відбувалося в умовах відсутності будь-якої адекватної реакції українських правоохоронних органів. Що, не в останню чергу, спричинило успішність проведеної Кремлем анексії АР Крим 2014 року”, - констатували історики.

Організатори круглого столу - Український інститут національної пам'яті та ДП “Кримський Дім”

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-