Родичі політв'язнів чекають від Зеленського виконання

Родичі політв'язнів чекають від Зеленського виконання "найважливішого завдання"

Укрінформ
У російських тюрмах перебувають понад 30 українських політв'язнів та 24 моряків, на звільнення яких родини тепер покладають надії на новообраного главу держави Володимира Зеленського.

Про це йдеться у репортажі Німецького радіо, заснованому на історії незаконного засудженого кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

«У російських в'язницях знаходяться 32 засуджених українців, яких Україна вважає політичними в'язнями. Ще більше перебувають під вартою під слідством», - зазначає кореспондент.

Він зауважує, що Зеленський у виборчій кампанії сформулював дуже загальні цілі, і лише в одному пункті він був більш конкретним, а саме: в питанні звільнення політв'язнів. Він висловлювався на цю тему кілька разів, навіть відразу після своєї перемоги на виборах. «Я вважаю, що нашим найважливішим завданням є звільнення всіх наших в'язнів у Росії, включаючи наших військовополонених... Я зроблю все, щоби вони повернулися додому», - цитує автор матеріалу Зеленського.

Кореспондент зустрівся з Юлією Сущенко - донькою Романа Сущенка, який знаходиться у російській в'язниці майже за 1000 кілометрів на північний схід від Москви за обвинуваченням у нібито шпигунстві. Вона розповіла про умови утримання батька і підкреслила, що боротьба за звільнення Сущенка триває майже три роки. За її словами, Петро Порошенко на посаді Президента багато зробив для сім'ї, але зараз родина сподівається, «що нова влада під керівництвом Зеленського досягне успіху» у справі звільнення політичних в'язнів. «Я не можу сказати як. Але не повинно бути так, що мій батько перебуватиме у в'язниці до 2028 року, це було б жахливо», - сказала Юлія.

Автор нагадує, що багато з тих, кого утримують в Росії, - це кримські татари, які не згодні з російською анексією Кримського півострова. Крім того, є військовополонені українські моряки, яких Росія захопила в Чорному морі в листопаді минулого року.

Зазначається, що на Зеленського покладаються великі надії. Втім, критики нагадують, що новообраний президент вже поставив себе таким чином під значний тиск, йдеться у матеріалі.

Читайте також: Морський трибунал назвав дату слухань позову України проти РФ

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР Міноборони це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

7 листопада стало відомо, що Сущенка етапували до колонії № 11 у Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Фото: fakty.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-