Закон про нову класифікацію кримінальних порушень опублікував “Голос України”

Закон про нову класифікацію кримінальних порушень опублікував “Голос України”

Укрінформ
Закон про нову класифікацію кримінальних порушень, зокрема про введення кримінальних проступків, опублікований в офіційному парламентському виданні "Голос України".

Про це повідомляє прес-служба МВС.

"Закон про нову класифікацію кримінальних порушень, зокрема про введення кримінальних проступків, опублікований в офіційному парламентському виданні "Голос України". Він вступить в силу з 1 січня 2020 року", - йдеться у повідомленні.

Так, у МВС пояснюють, що кримінальний проступок є діянням (дією чи бездіяльністю), за вчинення якого передбачене покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (51 тисяча гривень) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Водночас злочини поділяються залежно від строку покарання у вигляді позбавлення волі та розміру штрафу: тяжкі та особливо тяжкі.

Також закон вносить норму про керування транспортом у стані сп’яніння в Кримінальний кодекс, зробивши її кримінальним проступком (покарання - штраф 17-34 тисяч гривень і заборона керувати до трьох років; а при повторному порушенні - до 51 тисячі гривень із забороною керувати від 2 до 3 років).

Читайте також: Суд не зміг заборонити Авакову залишатись на посту — немає підстав

"До кримінальних проступків пропонується віднести такі поширені злочини як некваліфіковані крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо", - додали у відомстві.

Як раніше зазначав заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян, закон про кримінальні проступки дозволить розслідувати нетяжкі злочини за спрощенню процедурою, що значно розвантажить слідчих.

"До прийняття цього закону лише слідчі здійснювали досудове розслідування за всіма заявами та повідомленнями, в яких містяться відомості про кримінальні правопорушення. Після введення поняття «кримінального проступку» та спрощеної процедури його розслідування слідчі зможуть сконцентруватися на розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів", - наголосили у МВС.

У відомстві поінформували, що проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі - службові особи підрозділу дізнання органу Нацполіції.

Так, розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені строки – не більше 72 годин з моменту повідомлення особі про підозру чи затримання, або в інших випадках у строк до одного місяця.

Згідно з законом, прокурор зобов'язаний не пізніше трьох днів після отримання повідомлення про підозру особі разом із матеріалами дізнання (а якщо затримали нетверезого підозрюваного - впродовж 24 годин) або закрити кримінальне провадження, або повернути матеріали дізнавачу і подовжити строк дізнання, або звернутися до суду з обвинувальним актом, а при ознаках скоєння злочину направити провадження для проведення досудового слідства.

У свою чергу, суд, отримавши обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку, має протягом 5 днів або у разі затримання підозрюваного у визначенні строки затримання призначити судовий розгляд.

"Якщо обвинувачений не оспорює встановлені обставини порушення і згоден з розглядом обвинувального акта, суд розглядає обвинувальний акт без розгляду у судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження", - уточнили у МВС.

З повним текстом закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" можна ознайомитись за посиланням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-