Російські правозахисники оскаржили переведення “охоронця Яроша” в ШІЗО

Російські правозахисники оскаржили переведення “охоронця Яроша” в ШІЗО

Укрінформ
Правозахисники оскаржили поміщення в'язня Кремля херсонця Олександра Шумкова в ШІЗО.

Про це в Facebook повідомляє російський правозахисний Фонд «Общественный вердикт».

«Сьогодні адвокат "Общественного вердикта" відвідала в колонії №4 міста Торжок Тверської області громадянина України Олександра Шумкова. Раніше правозахисний центр «Меморіал» визнав Шумкова політв'язнем. Сьогодні ж правозахисники звернулися в Торжоцький міський суд зі скаргою на поміщення ув'язненого в штрафний ізолятор (ШІЗО). 5 квітня цього року Шумков був доставлений у ВК-4 відбувати покарання, як і ще один кримський активіст Володимир Балух. Наступного дня після «прийомки» Шумкова відправили на 10 діб в ШІЗО за те, що він одягнув тюремну куртку», - йдеться у повідомленні.

Як повідомила адвокат «Общественного вердикта» Ірина Бірюкова, Олександр Шумков приміряв куртку після того, як пришив до щойно отриманого тюремного одягу бирку з прізвищем та ініціалами. Куртку йому тільки видали. Після цього Шумкова відправили на 10 діб в ШІЗО. Не встиг він відсидіти 10 діб, як йому призначили ще 14 діб ізолятора. Тепер його порушення полягало в тому, що він, коли вмивався і голився, зняв куртку в камері.

За словами Бірюкової, сьогодні всю першу половину дня вона намагалася домогтися зустрічі з підзахисним. Адміністрація колонії дуже не хотіла пускати адвоката, начальник колонії не підписував заяву про зустріч з Шумковим. Секретар пояснювала, що начальник на дуже важливій селекторній нараді, і коли вона закінчиться невідомо.

Адвокату довелося звертатися в обласне управління ФСВП, вона пообіцяла повідомити консула України. Після цього начальник ВК-4 вийшов до адвоката, підписав заяву, і Бірюкову пустили до Шумкова.

Читайте також: В'язня Кремля Шумкова помістили у штрафний ізолятор колонії у Торжку

Шумков розповів, що «його готують до суворих умов тримання, щоб взагалі не випустити в загін». Сидіти йому залишилося рік і вісім місяців. У пересильному СІЗО його перевірили на поліграфі, ставлячи питання про сім'ю. Ув'язнений просить рідних зараз до нього не приїжджати і зробити все, щоб український консул якомога швидше відвідав його в колонії.

Як зазначають правозахисники, поміщення в ШІЗО часто застосовується адміністраціями колоній для тиску на ув'язнених і порушення їх прав.

Як раніше повідомляв Укрінформ, екс-охоронець нардепа Дмитра Яроша Олександр Шумков зник у кінці серпня 2017 року.

До цього на домашню адресу матері екс-охоронця Яроша надійшов відкритий лист зі Слідчого комітету, Федеральної служби безпеки РФ по Брянській області, де було сказано, що Олександр Шумков перебуває в Брянському СІЗО і йому оголошено підозру "за участь в екстремістських організаціях".

4 грудня 2018 року в Сєвському суді Брянської області РФ оголосили вирок українському військовослужбовцю, херсонцю Олександру Шумкову - його засудили до чотирьох років загального режиму. У російському СІЗО його тримали з серпня 2017 за участь в «екстремістських організаціях» (у «Правом секторі») на території України. У залі суду Шумков заявив, що нічого не проситиме. У СІЗО Шумков оголошував голодування.

Сім'я Шумкова збирає кошти на адвоката для підготовки подання скарги в Європейський суд з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-