Грицак розповів про кілька замахів на українського розвідника

Грицак розповів про кілька замахів на українського розвідника

Укрінформ
Спроба ліквідації українського розвідника, чий автомобіль було підірвано на початку квітня у Києві, була не першою. Першу спроба було здійснено ще у 2017 році.

Про це на брифінгу заявив голова СБУ Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Спочатку ліквідацію планувалося замаскувати під побутове вбивство за допомогою ножа, вбивство з хуліганських мотивів. Для цього Комарічєв (громадянин Росії, член російської диверсійної терористичної групи — ред.) пройшов спеціальне індивідуальне тренування за курсом ножового бою, також його готували і як підривника. Крім цього, відпрацьовувався і варіант, за яким Дзортов (громадянин РФ, член оперативної бойової групи— ред.) мав вбити українського офіцера із пістолета з глушником. Перша спроба ліквідації була зроблена спецслужбами Росії ще у 2017 році”, - зазначив Грицак.

За його словами, тоді Комарічєв і Дзортов мали потрапити на територію України через тимчасово окуповану територію Донецької області за сприяння співробітників «міністерства державної безпеки ДНР». “Це — громадянин України, який мав допомагати їм. Шутов Олег Миколайович, 9 березня 1966 року народження, житель Донецька... У 2017 році Шутов за завданням спецслужб Росії безпосередньо здійснював підготовку терористичного акту, виконавцями якого мали стати Комарічєв і Дзортов”, - додав Грицак.

Очільник СБУ зазначив, що з цією метою Шутов через своїх агентів організував розвідку біля місця проживання офіцера спецслужб України, готував конспіративні квартири для Комарічєва і Дзортова, орендував автотранспорт для ведення прихованого візуального спостереження.

Крім цього, за словами Грицака, Шутов також організував переправлення до Києва пістолета з глушником для вчинення вбивства. “Зазначу, що весь цей час Шутов залишався у Донецьку. Своїми агентами Шутов керував за допомогою шифрованого листування. Оперативники СБУ встановили усіх членів цієї агентурної мережі”, - наголосив Грицак.

За його словами, внаслідок вжитих Службою безпеки України заходів російські спецслужби у 2017 році відмінили операцію, але в цілому не відмовилися від вчинення терористичного акту.

“З травня 2018 року підготовкою операції з ліквідації офіцера української розвідки займалася вже інша особа. Це громадянин РФ Куштов Башир Абдулхамідович, 6 лютого 1968 року народження. Причетність Куштова до спецслужб РФ достатньо відома. Його особиста участь у брудних операціях ФСБ як на території Росії, так і в Туреччині, у тому числі в організації замовних вбивств чеченських біженців, набула у свій час широкого резонансу в ЗМІ”, - наголосив голова СБУ.

Читайте також: СБУ вважає організатором убивств українських розвідників генерала ФСБ Мінаєва

Він поінформував, що у 2018-2019 роках саме через Куштова Комарічєв і Дзортов отримували кошти від спецслужб РФ. Куштов також сприяв Комарічєву і Дзортову у логістичних моментах: піднаймі квартир, оренді автомобілів, тощо. “Як нам стало відомо, дії Куштова, Комарічєва і Дзортова координувала особа, поки що не до кінця нами встановлена, громадянин РФ, який, за попередніми даними, є помічником керівника російської військової розвідки. Його ім'я - «Рустем», - уточнив Грицак.

Очільник СБУ повідомив, що «Рустем» особисто опікувався тренуванням обох виконавців та приймав рішення щодо конкретного часу і способу ліквідації офіцера українських спецслужб, а також повідомив виконавцям про місця прихованого зберігання зброї та вибухівки у Києві, оскільки зброя та вибухівка передавалися безконтактним способом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-