Матіос оприлюднив “розцінки” за незаконний доступ до баз даних правоохоронців

Матіос оприлюднив “розцінки” за незаконний доступ до баз даних правоохоронців

Укрінформ
Незаконний і не санкційований судом доступ до закритих баз даних в Україні “відкриває пряму дорогу” до здійснення терористичних актів.
Про це під час прес-конференції заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У сучасному світі доступ до інформації не є заборонений. Але незаконний і не санкційований судом доступ до баз даних дає будь-якій неуповноваженій особі, у тому числі злочинцям, можливість аналізувати пересування осіб, встановлювати маршрути руху, місце проживання сімей, близьких, родичів, що значно полегшує, а фактично спрощує і дає пряму дорогу до терористичних актів. САП наголошує - саме через такий механізм несанкційованих доступів до баз відомчих правоохоронних органів, до баз даних органів державної влади було відстежено і встановлено терористами місце перебування українського розвідника генерала Шаповала і військового розвідника, на якого був здійснений замах 4 квітня поточного року”, - заявив Матіос.

Він озвучив встановлені слідством “розцінки” на отримання інформації із закритих баз даних правоохоронних органів та відомчих баз, наголосивши, що суспільство має усвідомити небезпеку хаотичного та неконтрольованого доступу до них.

“...Це робили й продавали українці свідомо, розуміючи, що ця інформація може потрапити до терористичних і диверсійних груп. Доступ до бази відеоспостереження міста Києва “Безпечне місто” - 200-250 грн за один автомобіль; доступ до бази МВС, Нацполіції - 250-700 грн; доступ до бази перетину кордону - 600-800 грн за особу; доступ до бази автотранспорту (пересування у місті, паркування, адміністративні протоколи, затримання і зупинки транспорту) - 500 грн; деталізація дзвінків з прив'язкою до місця (це можливо робити тільки за рішенням суду і тільки правоохоронним органами) - 4000-7000 грн за півроку; інформація щодо отриманих доходів з бази Пенсійного фонду, служб соцстрахування або податкової адміністрації - 500 грн”, - повідомив головний військовий прокурор.

Матіос підкреслив, що саме через податкову адміністрацію терористом було встановлено місце знаходження військового розвідника, вбивство якого планувалося у квітні 2019 року.

Головний військовий прокурор звернувся до всіх керівників правоохоронних та державних органів, які мають в розпорядженні відповідні бази даних: “Ви не знаєте, кому і з якою метою продаєте за мізерні кошти інформацію, яка ввірена вам державою. Це може бути використано, починаючи від написання публікацій в Facebook або для іншого “чорного піару”, закінчуючи вчиненням терористичного акту на території нашої країни”.

Матіос також повідомив, що алгоритм розслідування та фіксації такої категорії злочинів уже відпрацьований Службою безпеки та Головною військовою прокуратурою. Зокрема, на даний момент у Військовій прокуратурі за допомогою СБУ створений спеціальний відділ, який у законний спосіб має всі можливості фіксувати незаконний збір інформації відносно правоохоронців та співробітників спецслужб саме задля попередження і унеможливлення доступу терористів до баз українських правоохоронних і державних органів.

Читайте також: СБУ назвала ім'я чоловіка, який заклав вибухівку під авто розвідника Шаповала

“У разі, якщо хтось чи у власних інтересах, чи в інтересах терористів збирає та торгує конфіденційною інформацією, хочу попередити: ми прийдемо до вас через місяць, через два, три, але будь-який витік інформації буде відслідковано, встановлено і покарано відповідно до українського закону. Якщо ви вирішили заробити 200 грн чи 7 тис. грн на продажу інформації для терористів, купуйте КПК і чекайте правоохоронців”, - попередив прокурор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-