Сьогодні - Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Сьогодні - Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Укрінформ
Сьогодні, 11 квітня, відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.

Його відзначають у день народження англійського лікаря Джеймса Паркінсона (1755–1824), який вперше описав хронічне прогресуюче захворювання центральної нервової системи.

Його дослідження називалося «Есе про тремтячий параліч», але праця не була належним чином оцінена сучасниками. Лише в 1857 році науковці звернули на неї увагу, а французький невролог Жан Шарко запропонував назвати хворобу на честь британця.

Хвороба Паркінсона є найчастішим нейродегенеративним захворюванням після хвороби Альцгеймера. Захворювання зустрічається всюди. Його частота коливається від 60 до 140 осіб на 100 тисяч населення, число хворих значно збільшується серед представників старшої вікової групи. Питома вага людей з хворобою Паркінсона у віковій групі людей, старших 60 років, становить 1%, а старших 85 років – від 2,6% до 4%.

Найчастіше перші симптоми захворювання з’являються в 55-60 років. Проте у ряді випадків хвороба може розвинутися й у віці до 40 (хвороба Паркінсона з раннім початком) або до 20 років (ювенільна форма захворювання).

Читайте також: Супрун запевняє, що сидячий спосіб життя “вимикає” організм

На сьогодні хвороба Паркінсона є невиліковною, всі існуючі методи лікування спрямовані лише на полегшення її симптомів. За висновками науковців, чоловіки хворіють дещо частіше, ніж жінки. А от суттєвих расових відмінностей у структурі захворюваності не виявлено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-