Експерти пояснили, чому НСТУ не отримує достатнього фінансування

Експерти пояснили, чому НСТУ не отримує достатнього фінансування

Укрінформ
Розробка стратегії Суспільного мовлення здатна убезпечити ПАТ “НСТУ” від недофінансування.

Таке переконання висловив Віктор Мазярчук - консультант Ради Європи, один з авторів експертного звіту РЄ щодо системи фінансування суспільного мовника в Україні, презентованого в Укрінформі.

“Фінансування Суспільного повністю залежить від політичного рішення. Якщо раніше не було політичного рішення і Кабінет міністрів просто не подавав суму в проекті держбюджету, передбачену законом, користуючись нормою бюджетного кодексу, - це був один момент. Минулого року історія була трошки інша. Уряд виконав норму закону про Суспільне мовлення, але народні депутати знизили цю суму. Якщо ми про це не будемо говорити, нова модель не буде працювати, бо завжди будуть політичні рішення, яким чином це зменшити”, - сказав Мазярчук.

Тож, за його словами, важливо переконувати уряд і народних депутатів щодо того, що фінансування Суспільного необхідне повною мірою відповідно до чинного законодавства, у свою чергу НСТУ має надавати конкретні розрахунки щодо коштів.

“Щодо коректності розрахунків — не може протягом 5 років бути потреба Суспільного на одному рівні. Якщо ми хочемо, щоб Міністерство фінансів, уряд і народні депутати голосували за необхідну потребу, треба чесно сказати і показати, скільки необхідно коштів на якісне функціонування Суспільного в детальних розрахунках”, - зазначив експерт.

Секретар Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Вадим Міський погодився, що зараз Суспільне мовлення "має слабку позицію через те, що не може однозначно пояснити, скільки коштів йому потрібно, на який період і на що саме”.

“Це справді серйозна проблема. Наглядова рада продовжує наполягати на розробці стратегії Суспільного мовлення, і, сподіваюсь, Правління НСТУ впорається з цим завданням, найближчим часом Наглядова рада затвердить цю стратегію. І ми зможемо оцінити, наскільки ті потреби, які погоджені компанією в цілому, є вартісними в їхній реалізації, принаймні в середньостроковій перспективі. Тому що щороку ми говоримо про видатки споживання, а розвиток у нас дуже туманний з точки зору його планування. Відповідно, бюджетна складова теж від цього відстає”, - сказав Міський.

Читайте також: Експерт Ради Європи пропонує створити спецфонд у держбюджеті для НСТУ

Щодо механізмів фінансування суспільного мовника, то, за його словами, абонентську плату неможливо ввести в короткостроковій і середньостроковій перспективі, оскільки, відповідно дослідженням, українці не готові платити за Суспільне достатньою мірою. Але це стратегічна мета. Тому насамперед треба зміцнити гарантію фінансування з Державного бюджету, знайти для цього кращі механізми, зауважив він.

“Запропонований механізм, який уже попередньо схвалила Наглядова рада НСТУ, - фінансування суспільного мовника шляхом спрямування до Спеціального фонду Держбюджету 50% фактичних надходжень від ренти за користування радіочастотним ресурсом, - є найменш ризикованим і найбільш реалістичним з усіх можливих варіантів зміни моделі фінансування”, - зазначив Міський.

Він також наголосив, що одним з важливих чинників для поліпшення ситуації є підвищення обізнаності про Суспільне мовлення.

“Поки що у нас, на жаль, рівень знання про Суспільне мовлення є критично низьким, рівень довіри є кращим, але це довіра серед тих, хто його знає. Тут роботи дуже багато. Але і ця робота вимагає фінансових вкладень!” - констатував секретар Наглядової ради НСТУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-