В Україні припинити діяльність медіа можна лише через суд — Джапарова

В Україні припинити діяльність медіа можна лише через суд — Джапарова

Укрінформ
В демократичному суспільстві, яке розбудовує Україна, припинення діяльності будь-якого медіа можливе лише за наявності поважних причин та лише за рішенням суду.

Про це сьогодні у Брюсселі під час виступу на конференції «Громадянське суспільство України та інформаційна стійкість: п’ять років після Майдану», яку було організовано за сприяння Представництва Канади у ЄС, заявила перший заступник Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

Саме так вона відповіла на запитання кореспондента Укрінформу про те, яким чином Уряд України дотримується балансу між принципами свободи слова та необхідністю захистити інформаційний простір країни від діяльності медіа, які системно вкидають в українське суспільство наративи країни-агресора.

«В демократичному суспільстві, в демократичній країні є лише один шлях припинити роботу будь-якого медіа – це через рішення суду, якщо він встановить, що той або інший контент містить у собі загрозу для національної безпеки або порушує закон. Це процес, в якому є логіка - жодна політична інституція не може припинити діяльність ЗМІ. Зрозуміло, тут ми знову виходимо на питання щодо судової реформи. Ми можемо лише уявляти реальність, в якій такого роду рішення будуть можливі. Поки цього в Україні не відбувається», - зазначила український урядовець.

Вона зауважила, що пошук балансу між безпекою та свободою залишається найбільшим викликом для будь-якої демократичної країни, в тому числі – й для України.

«Для розв'язання проблеми ми розробили Доктрину інформаційної безпеки. До 60 відсотків цієї Доктрини присвячено стратегічним комунікаціям. Вперше в українській історії та у практиці ми визначили стратегічні наративи, кризові комунікації, урядові комунікації – як міст, як зв'язок між суспільством та Урядом. Стратегічні комунікації є ключем для вирішення цього завдання, хоча й не єдиним» - сказала Еміне Джапарова.

Вона зауважила, що проблема комунікацій, коли українці не завжди розуміють, що саме робить уряд для покращення життя в країні, є добре відомою. Її вирішення, зокрема, залежить як від професійності журналістів, так і від здатності державних службовців доносити до людей таку інформацію.

Читайте також: Джапарова назвала масові обшуки в Криму помстою Росії за резолюцію ООН

«Ми провели сотні практичних занять та семінарів, з державними службовцями, з журналістами, з правоохоронцями для того, щоб вони допомагали підвищувати таку обізнаність громадськості. Зрозуміло, що це не є одноосібним завданням Уряду, і ми вдячні громадянському суспільству, яке допомагає нам у цих зусиллях», - додала перший заступник міністра інформполітики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-