Україна закуповує у 40 разів більше протитуберкульозних ліків

Україна закуповує у 40 разів більше протитуберкульозних ліків

Укрінформ
Останніми роками кількість протитуберкульозних ліків, що закуповує Україна, зросла у 40 разів.

Сьогодні Україна повністю фінансує закупівлю ліків проти туберкульозу, а завдяки закупівлям через міжнародні організації їхня кількість зросла у 40 разів.

Про це під час прес-конференції, присвяченої боротьбі з епідемією туберкульозу в Україні, заявила в.о.міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Україна у 2014 році на засіданні ООН пообіцяла, що наші пацієнти з туберкульозу матимуть доступ до лікування, протитуберкульозних препаратів та соціальної допомоги. Завдяки закупівлям ліків через міжнародні організації наша держава закуповує у 40 разів більше протитуберкульозних ліків для пацієнтів”, - зазначила Супрун.

Водночас вона наголосила, що є проблема доставки цих ліків до пацієнтів.

“У цьому нам допомагають громадські організації, що забезпечують соціальні послуги. Ми вперше можемо платити через Центр громадського здоров'я, щоб пацієнтські організації надавали соцпослуги таким хворим”, - сказала Супрун.

Вона запевнила, що на найвищому рівні розуміють, що в Україні є проблема з подолання епідемії туберкульозу.

Читайте також: Україна очолює світовий рейтинг захворюваності на кір — ЮНІСЕФ

“Уряд щодня працює над тим, щоб наші пацієнти мали доступ до якісної медицини, зокрема, й через процеси трансформації системи охорони здоров'я. На рівні первинної ланки має бути доступ до лікування проти туберкульозу та відповідні ліки”, - зазначила Супрун.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні щодня внаслідок туберкульозу помирає 10 людей. Торік з державного бюджету на протитуберкульозні ліки було виділено близько 496 млн грн. Також додатково виділено близько 56 млн грн на закупівлю витратних матеріалів для діагностики туберкульозу. Експерти констатують: протягом останніх 10 років в Україні спостерігається зниження захворюваності на туберкульоз. Щороку рівень захворюваності знижується серед населення — на близько 2,5 %, серед дитячого населення — на 4,4 %. Проте на сьогодні лишається актуальною проблемою поширення лікарсько-стійкого (мультирезистентного) туберкульозу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-