Затвердили методику оцінювання вчителів під час сертифікації

Затвердили методику оцінювання вчителів під час сертифікації

Укрінформ
Державна служба якості освіти затвердила Методику експертного оцінювання професійних компетенцій вчителів під час проведення сертифікації.

Відповідний наказ Держслужби якості освіти та методика оприлюднені на сайті установи.

"Методика включає 5 критеріїв, що розкриваються через 20 показників, опис методів збирання інформації експертами та алгоритм обчислення загальної суми балів, отриманих учасником сертифікації за результатами експертного оцінювання", - йдеться в описі затвердженої методики.

Зазначається, що експертне оцінювання професійних компетентностей вчителів буде проводитися з використанням методів спостереження та інтерв’ю для збирання інформації і здійснюється двома експертами.

Спостереження за діяльністю учасника сертифікації проводиться впродовж його робочого дня, включаючи, зокрема, спостереження під час відвідування навчальних занять, на перервах між заняттями, а також огляд класної кімнати.

Інтерв’ювання учасника сертифікації здійснюється згідно з орієнтовним переліком питань, розробленим Службою.

Також проводиться інтерв'ю директора навчального закладу за його заступника.

Як повідомляв Укрінформ, в 2019 році пройде пілотна сертифікація вчителів початкової школи, в якій візьмуть участь 859 педагогів. У Міністерстві освіти та науки наголошують, що сертифікація є добровільною, і жодних примусів проходити цю процедуру для вчителів не буде. Втім, тим педпрацівникам, які пройдуть процедуру реєстрації, обіцяють щомісячну доплату у розмірі 20% від посадового окладу.

Читайте також: Кабмін планує направляти вчителів за кордон викладати українську

Процедура сертифікація складатиметься із 3-х етапів: експертне оцінювання професійних компетентностей учасника через вивчення практичного досвіду їх роботи; самооцінювання учасником власної педагогічної майстерності (е-портфоліо); оцінювання фахових знань та умінь учасника через незалежне тестування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-