Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Найбільший у світі – наш. Всеукраїнський громадський бюджет

Найбільший у світі – наш. Всеукраїнський громадський бюджет

Блоги
Укрінформ
Чи можемо вважати цей успіх початком, який приведе й до найбільш успішного Всеукраїнського громадського бюджету?

Нещодавно отримав листа від виконавчого директора Participatory Budgeting Project (PBP) Джоша Лернера.

Він привітав із тим, що Україна прийняла рішення реалізувати найбільший у світі загальнонаціональний громадський бюджет. Джош написав, що це великий крок уперед.

PBP є неприбутковою організацією, яка допомагає людям спільно вирішувати – як витрачати бюджетні кошти, насамперед у США та Канаді. Організація підтримує бюджети участі, які поглиблюють демократію, будують більш міцні громади та роблять державні бюджети більш справедливими та ефективними. PBP допомогло більше 400 тисячам людей вирішити, як витратити 300 мільйонів доларів бюджетних коштів у 29 містах.

І дійсно – неможливо ігнорувати успішність Громадського бюджету й у нас. Адже вже вчетверте кияни мають змогу зареєструвати проекти, які, на їхню думку, змінять місто на краще. То чи можемо ми вважати цей успіх лише початком, який приведе нас до успішного Всеукраїнського громадського бюджету?

Безумовно, це нелегкий шлях, але початок уже покладений. До Мінрегіону нами було відправлено пропозиції до проектів нормативних актів про порядок проведення щорічного Всеукраїнського громадського бюджету. Основною тезою було те, щоб у відборі могли брати участь не лише органи влади, а й громадяни України. І ці пропозиції були прийняті Мінрегіоном і відправлені на Кабмін.

Також передбачається створення онлайн системи голосування за проекти Всеукраїнського громадського бюджету. Планується, що проекти повинні мати співфінансування від місцевих органів влади не менше 10% кошторису. Все інше оплатить держава!

Таким чином, ВГБ може стати гарною можливістю створення зворотного зв'язку між владою та громадянами. Ми бачимо чітке налаштування на створення прозорої системи вирішення та аналізу громадських проблем на загальнодержавному рівні.

Досвід громадського бюджету на загальнодержавному рівні з 2017 року має місце у Португалії, що вказувати на актуальність проекту на міжнародному рівні.

Головна ідея Всеукраїнського громадського бюджету – це наблизити фінансовий ресурс до громадян. Дати їм змогу приймати рішення щодо розпорядження грошей на фінансування проектів, які вони обрали власноруч.

Важливим аспектом є те, що цей проект повинен мотивувати громадян не тільки до взаємодії з органами місцевого самоврядування, а й до комунікації між собою для спільного вирішення важливих проблем. Тобто орган місцевого самоврядування буде виступати партнером для реалізації проектів, які створили громадяни. І в результаті ми отримуємо спільну роботу між громадянами, органами місцевого самоврядування та державою.

Отже, Всеукраїнський громадський бюджет надасть можливість громадянам впливати на ефективність змін у державі та пропонувати власні рішення суспільно важливих питань. Долучайтеся до нашої спільноти!

Артем Стельмашов

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-