Головний фігурант справи Оксани Макар хоче перегляду вироку через “вибиті” свідчення

Головний фігурант справи Оксани Макар хоче перегляду вироку через “вибиті” свідчення

Укрінформ
Скаргу про перегляд вироку головного фігуранта справи Оксани Макар Євгена Краснощока, якого було засуджено до довічного ув’язнення, Центральний райсуд міста Миколаєва розгляне на підставі його заяви про начебто застосування до нього насильницьких дій.

Про це під час брифінгу 18 березня сказав суддя Центрального райсуду міста Миколаєва Володимир Алєйніков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Євген Краснощок, засуджений до довічного ув’язнення, звернувся зі скаргою про те, що до нього начебто було застосовано насильницькі дії під час досудового слідства. А відтак, на його думку, справа має бути переглянута. Щоправда, жодної конкретики - коли і хто це зробив - у заяві не вказується», - сказав Алєйніков.

За його словами, цю заяву Краснощок написав ще у 2017 році. В ній він вказує, що в березні 2017 року одна з інституцій Європейського суду прийняла рішення, згідно з яким недопустимими є докази, отримані внаслідок тортур. Вважаючи, що до нього було застосовано насильство, Краснощок звернувся до суду про перегляд вироку заново виявленими обставинами. Проте ця заява залишилася без подальших дій через відсутність конкретних даних про вчинення насильства.

Краснощок з цим не погодився і звернувся з апеляцією до Апеляційного суду, а той прийняв рішення, що відмова була незаконною, бо суд не встановив всі обставини, вказані у скарзі. А, відтак, її передано в суд першої інстанції для розгляду.

Алєйніков зазначив, що наразі про перегляд вироку не йдеться, а лише про розгляд скарги і встановлення обставин насильницьких дій щодо засудженого, якщо такі були. Краснощок має роз’яснити суду, які саме нововиявлені обставини, на його думку, є підставою для можливого перегляду вироку. І лише після цього буде прийнято рішення про подальший розвиток подій.

Наразі дати судового засідання про розгляд справи не призначено, адже засудженого ще не переведено до Миколаєва.

Як повідомляв Укрінформ, колегія суддів Центрального райсуду міста Миколаєва, розглянувши заяву засудженого про перегляд його справи за нововиявленими обставинами, постановила на період розгляду заяви перевести його з Новгород-Сіверської виправної колонії №31, де він відбуває покарання, до Державної установи "Миколаївський слідчий ізолятор”.

Краснощок визнаний винуватим у вчиненні злочину, передбаченого пунктами 4, 10, 12 частини 2 статті 115, частиною 4 статті 152, частиною 3 статті 153 Кримінального Кодексу України та підданий покаранню у вигляді довічного позбавлення волі.

27 листопада 2012 року, колегія суддів Центрального районного суду міста Миколаєва винесла вирок трьом молодикам, які зґвалтували і підпалили 18-річну Оксану Макар. Євген Краснощок отримав довічне ув’язнення, Максим Присяжнюк 15, а Артем Погосян 14 років позбавлення волі.

Читайте також: Довічно засудженого у справі Оксани Макар привезуть на суд у Миколаїв

10 березня 2012 року вони спочатку згвалтували Макар, а щоб приховати злочин, душили, а потім ще й намагалися спалити. Тоді дівчина вижила і назвала своїх кривдників. Майже три тижні лікарі боролися за її життя, у неї було обпечено 55 відсотків тіла, ампутовано руку. Проте Оксана померла у Донецькому опіковому центрі 29 березня від зупинки серця.

При цьому, Євген Краснощок у своєму останньому слові перед винесенням вироку сказав, що каятися чи вибачатися перед родичами своєї жертви не має наміру.

Ця справа набула широкого суспільного резонансу і збурила мешканців усієї України. На підтримку Макар збиралися цілі мітинги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-