Календар на всю голову. 16 березня

Календар на всю голову. 16 березня

Укрінформ
Цього дня в 1831 році в Парижі друком вийшов перший історичний роман французькою мовою - "Собор Паризької Богоматері", а в 1917 вперше випустили туш для вій

16 березня 870 року після чотирирічної унії з Римською церквою Болгарська церква стала автономною в юрисдикції Константинопольського патріархату.

Фернан Магеллан
Фернан Магеллан

16 березня 1521 року під час першої кругосвітньої подорожі, португальський мореплавець Фернан Магеллан досяг берегів сучасних Філіппін. Через півтора місяця він загинув в сутичці з місцевими жителями.

16 березня 1736 року в місті Поццуолі, Італія, помер Джованні Баттіста Перголезі - італійський композитор, скрипаль і органіст, представник Неаполітанської оперної школи, один з найбільш ранніх і найважливіших композиторів опери-буф (комічної опери).

16 березня 1750 року в місті Ганновер, Німеччина, народилася Кароліна Гершель - англо-німецький астроном, молодша сестра і помічниця відомого англійського астронома і оптика Вільяма Гершеля (1738-1822). Зробила ряд астрономічних відкриттів, редактор і упорядник зоряного каталогу, що доповнив загальновідомий каталог небесних світил "Historiacoelestis Britannica" або "Flamsteed Designations" ("Британська історія неба" або "Позначення Флемстіда") королівського астронома Джона Флемстіда (1646-1719). Її внесок у астрономію був визнаний урядом Великої Британії, відзначений Золотою медаллю і почесним членством Лондонського королівського астрономічного товариства. Була обрана почесним членом Ірландської Королівської Академії наук.

16 березня 1771 року в Парижі, Франція, народився Антуан-Жан Гро - французький художник-академіст, який став відомим зображеннями перемог наполеонівської армії і вніс, таким чином, помітний внесок у формування героїчного міфу про Наполеона.

16 березня 1787 року в місті Ерланген, Німеччина, народився Георг Симон Ом - німецький фізик. Він вивів теоретично і підтвердив на досвіді закон, що виражає зв'язок між силою струму в ланцюзі, напругою і опором (відомий як закон Ома). Його ім'ям названа одиниця електроопору (Ом).

16 березня 1827 року в Нью-Йорку під редакцією Джона Рассверма - першого афроамериканця, який отримав вищу освіту в США, в друк вийшов перший номер газети "Freedom's Journal" ("Журнал свободи"). Якщо це видання, помінявши назву на "Rights For All" ("Права для всіх") припинило своє існування вже в 1829 році, то інша газета "The North Star" ("Північна зірка"), яка почала видання з 1847 року колишнім збіглим рабом з міста Меріленда, Фредеріком Дугласом, мала певний фінансовий успіх.

16 березня 1831 року в Парижі, Франція, у друк вийшов перший історичний роман французькою мовою - "Собор Паризької Богоматері" ("Notre-Dame de Paris") Віктора Гюго. Цей твір автор написав, щоб вивести в якості головного героя ... готичний собор Парижа, який в той час збиралися або знести, або модернізувати. Відразу після публікації роману у Франції, а потім в усій Європі, розгорнувся рух за збереження і реставрацію готичних пам'ятників.

16 березня 1839 року в Парижі, Франція, народився Сюллі-Прюдом - французький поет і есеїст, член групи "Парнас", в 1901 році став першим лауреатом Нобелівської премії з літератури. Надалі інтерес до його творчості значно зменшився, але і понині існує премія його імені для молодих поетів Франції.

16 березня 1865 року на хуторі Даукшас народилася Аспазія (справжнє ім'я - Іоганна Емілія Лізет Розенберга) - латиська поетеса і драматург, громадська діячка, надзвичайно яскрава, різноманітна і суперечлива особистість, прихильниця жіночої рівноправності. Дружина Райніса.

16 березня 1882 року в Харкові народилася Христина Алчевська - українська письменниця, драматург, прозаїк, поетеса і педагог. Вона належала до славної української родини Алчевських, дочка Христини Алчевської та Олексія Алчевського. Письменниця працювала вчителькою гімназії в Харкові.

16 березня 1882 року в місті Ряшів (нині - Польща) помер Володимир Навроцький - український вчений-економіст, статистик і публіцист.

16 березня 1883 року в місті Ічня (нині - Чернігівська область) народилася Соня Грін - американська письменниця, видавець, дружина американського письменника Говарда Філліпса Лавкрафта.

16 березня 1889 року в селищі Арчетрі (нині - Італія) помер Ернст Вільгельм Темпель - німецький астроном і художник-графік, першовідкривач 5 астероїдів і 13 комет.

Сесар Вальєхо
Сесар Вальєхо

16 березня 1892 року в Сант'яго де Чуко, Перу, народився Сесар Вальєхо - великий перуанський поет. Поезія цього автора - одна з вершин іспаномовної лірики XX ст., досягнення латиноамериканського модернізму, елементів сюрреалістської поетики, особливо відчутною в книзі "Трільсе" (1922).

16 березня 1894 року в місті Єлисаветград (тепер - Кропивницький) народився Юрий Дараган - поет, представник "празької школи". Перший поет, у якого вперше чітко окреслився комплекс ідей і почуттів.

16 березня 1898 року в місті Ментон, Франція, помер Обрі Бердслі - англійський художник-графік, ілюстратор, декоратор, поет, один з найвизначніших представників англійського естетизму і модерну 1890-х рр.

16 березня 1906 року в місті Гранада, Іспанія, народився Франсіско Аяла - іспанський письменник, перекладач і соціолог. Серед прозових творів цього атора відомі романи "Зачарований" (El hechizado, 1944), "Дно склянки" (El fondo del vaso, 1962), збірки оповідань, мемуари "Книги пам'яті і забуття" (Recuerdos y olvidos, 1982-1983).

16 березня 1917 року косметична компанія "Maybelline", створена нью-йоркським фармацевтом Томасом Вільямсом в 1915 році, вперше випустила туш для вій.

16 березня 1920 року в муніципалітеті Сантарканджело-ді-Романья, Італія, народився Тоніно Гуерра - італійський прозаїк, новеліст, драматург, кіносценарист, співавтор багатьох шедеврів таких режисерів, як Федеріко Фелліні, Мікеланджело Антоніоні, Андрій Тарковський, Франческо Розі та Тео Ангелопулос.

16 березня 1936 року в Києві помер Павло Волокидін - живописець, майстер психологічного портрета, педагог, професор. З 1907 року він жив в Одесі, де був членом Товариства південноросійських художників, Товариства імені Костанді. Педагогічну діяльність художник розпочав у 1907 року - працював в середніх школах Одеси, Одеському художньому музеї, Одеському художньому інституті. В останні роки життя (1934 - 1936) був професором Київського художнього інституту (нині - Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури).

Selma Lagerlöf
Сельма Лагерлеф

16 березня 1940 року в маєтку Морбака, Щвеція, народилася Сельма Лагерлеф - шведська письменниця, перша жінка, яка отримала Нобелівську премію з літератури (1909) і третя, яка отримала Нобелівську премію (після Марії Кюрі і Берти Зуттнер).

16 березня 1941 року в місті Парма (Емілія-Романья, Італія) народився Бернардо Бертолуччі - італійський кінорежисер, драматург і поет. У багатьох стрічках постановник звертався до заборонених форм людської сексуальності - інцесту, тріолізму, гомосексуальності. Вибрана фільмографія: "Маленький Будда", "Останнє танго в Парижі", "Мрійники", "Конформіст", "Двадцяте століття", "Обложені", "Вислизаюча краса", "Розколоте небо". За стрічку "Останній імператор" в 1988 році режисер отримав дві статуетки «Grammy».

16 березня 1951 року в місті Звенигородка, Черкаська область, народився Микола Теліженко - художник, скульптор.

16 березня 1953 року в Парижі, Франція, народилася Ізабель Юппер - французька кіноактриса, піаністка, випускниця Паризької консерваторії. Вибрані кіноролі: "8 жінок", "Любов", "Церемонія". За картину "Вона" в 2017 році актриса була відзначена премією "Golden Globe".

16 березня 1957 року в Парижі, Франція, помер Константін Бранкузі - французький скульптор румунського походження, один з головних засновників стилю абстрактної скульптури, найяскравіший представник паризької школи, що має світове ім'я в авангардному мистецтві XX ст.

16 березня 1960 року на автомобільній виставці в Нью-Йорку компанія "General Motors" представила перший автомобіль на сонячних батареях. Довжина машини становила всього близько півметра, а трохи більше десяти батарей розташовувалися на даху транспортного засобу. Конструктором новинки виявився інженер компанії Вільям Кобб, дослідження якого в той час посилено фінансувалися автогігантом, обіцяючи великий стрибок у розвитку автомобілів на сонячних батареях. Однак дослідження незабаром згорнули, а їх результати майже на тридцять років забули.

Маріо Кастельнуово-Тедеско
Маріо Кастельнуово-Тедеско

16 березня 1968 року в місті Беверлі-Гіллз (шт. Каліфорнія, США) помер Маріо Кастельнуово-Тедеско - американський композитор італійського походження, піаніст. Його твори мали величезний успіх у 1920-1930-х рр. Серед творів - опери, твори для хору, ансамблів, камерні твори, концерти для скрипки, віолончелі, арфи і фортепіано з оркестром. Він - автор музики до 200 кінофільмів, а також один з найбільш видатних гітарних композиторів ХХ ст., який створив понад 100 оригінальних творів для класичної гітари. В тому числі, кілька концертів для гітари і симфонічного оркестру.

16 березня 1970 року в Парижі, Франція, помер Артюр Адамов (власне: Адамян) - французький прозаїк і драматург, перекладач. Доля письменника виявилася трагічною. Довгий час він пив, потім вживав наркотики. Кілька разів лікувався в психіатричних лікарнях. Наклав на себе руки, прийнявши смертельну дозу барбітуратів.

16 березня 1975 року в місті Лос-Анджелес (шт. Каліфорнія, США) помер Ті-Боун Вокер - видатний американський блюзовий співак і гітарист. Він починав, як поводир у найбільшого сліпого блюзмена Блайнда Лемона Джефферсона. Соліст вплинув на багатьох легендарних блюзових музикантів, таких як Джимі Хендрікс, Бі Бі Кінг, Отіс Раш, Бадді Гай, Стіві Рей Вон та ін.  Вокер був прийнятий в Зал слави блюзу і в Зал слави рок-н-ролу.

16 березня 1979 року в місті Вестленд (шт. Мічиган, США) помер Мирослав Січинський - український громадсько-політичний діяч, в юності - терорист. У 1908 році у Львові він застрелив в робочому кабінеті галицького намісника Анджея Потоцького. Терориста заарештували і засудили до смертної кари, яку імператор через міжнародний резонанс справи замінили на 20-річне ув'язнення. В 1911 році йому організували втечу з в'язниці в Станіславі. Нелегально він поїхав до Норвегії, потім до Швеції, а звідти - в США.

Жан Моне
Жан Моне

16 березня 1979 року в Парижі, Франція, помер Жан Моне - французький підприємець і державний діяч, якого вважають ідеологом європейської інтеграції і одним із засновників Європейського союзу.

16 березня 1988 року іракська армія здійснила газову атаку на курдське місто Халабджа, в результаті загинуло кілька тисяч його жителів.

16 березня 1990 року у Львові розпочала роботу перша сесія відродженого Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

16 березня 1998 року в місті Колледж-Стейшн (шт. Техас, США) помер Дерек Бартон - англійський хімік, член Лондонського королівського товариства, лауреат Нобелівської премії з хімії.

16 березня 2001 року в Донецьку помер Павло Харламов - український вчений у галузі механіки. Член-кореспондент АН. Заслужений діяч науки.

16 березня 2011 року у Львові помер Іван Гель - український політик, правозахисник, дисидент, історик. З 1988 року очолював Комітет захисту УГКЦ, редагував журнал "Християнський голос", брав активну участь у створенні "Меморіалу" та Народного Руху України.

Олександр Рудяченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-