Ротація директорів та автономія вчителів: презентували зміни в середній освіті

Ротація директорів та автономія вчителів: презентували зміни в середній освіті

Укрінформ
Кабінет міністрів розробив низку змін до закону про загальну середню освіту.

Про них на засіданні Кабінету міністрів розповіла міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це закон нових можливостей. Нам потрібно, щоб розкривався потенціал дітей, учителів, і батьки були впевнені за своїх дітей в українській системі освіти", - сказала міністр.

Так, серед запропонованих змін - можливості побудови для дітей власної освітньої траєкторії. Зокрема, учні на домашній формі навчання проходитимуть щосеместровий контроль знань. Батьки разом з учнем та навчальний заклад зможуть вибудовувати індивідуальну освітню траєкторію для конкретної дитини та розробити для неї персональний навчальний план, якщо в цьому є потреба. Школярі, які додатково займаються поза школою, зможуть отримати можливість зарахування навчальних досягнень з різних предметів, наприклад, з іноземної мови.

Також адаптовано процеси навчання з урахуванням психологічних особливостей дітей у період переходу з початкової до базової школи. Змінами пропонується і можливість створення міжкласних груп у старшій школі для вивчення вибіркових дисциплін.

Закон передбачає включення в середню освіту нових елементів освітнього простору, наприклад медіатек та ресурсних кімнат. Діти, що перебувають на тривалому стаціонарному лікуванні, отримають можливість навчатися, перебуваючи в медичному закладі.

Закон дає можливості педагогічної автономії для вчителів - створення власних програм, розробка власної системи оцінювання та заохочення учнів, підвищення кваліфікації за власним вибором за кошт держави. А також впроваджує педагогічну інтернатуру, коли молодого працівника супроводжує більш досвідчений колега. За супервізію під час інтернатури вчителі матимуть 20% надбавки.

Законом передбачається обов'язкове навчання педагогів у школах основам домедичної допомоги, надання можливості батькам дітей з особливими потребами супроводжувати своїх дітей на уроках.

Читайте також: Кабмін пропонує три моделі вивчення української для нацменшин

Окрім цього, законом надається право ініціювати позапланову інституційну перевірку навчального закладу, втім результатом такої перевірки мають бути рекомендації щодо поліпшення якості викладання.

Також законом передбачається ротація директорів шкіл, визначено, що одна особа може обіймати посаду директора школи на більш як два терміни по шість років кожний. Директори мають обиратися на конкурсних засадах.

Законом також передбачено розширення фінансової автономії шкіл.

Як повідомляв Укрінформ, змінами до закону про середню загальну освіту також передбачено три моделі вивчення державної мови школярами з національних меншин. Законопроект про зміни до закону про середню загальну освіту буде винесено на розгляд Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-