Україна запрошує міжнародних експертів до протидії незаконному обігу зброї

Україна запрошує міжнародних експертів до протидії незаконному обігу зброї

Укрінформ
У МВС вважають протидію незаконному обігу зброї передумовою безпеки в Україні та Європі.

Як інформує прес-служба МВС, про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров на зустрічі ОБСЄ, присвяченій запобіганню та боротьбі з незаконним обігом зброї, боєприпасів і вибухових речовин на кордонах України та за її межами, .

"Протидія незаконному обігу зброї є передумовою безпеки в Україні та Європі. Ми запрошуємо міжнародних експертів долучитися до розроблення електронного класифікатора зброї, створення її реєстру та інтеграції інформаційних систем для підтримки контролю за зброєю", – зазначив Гончаров.

Він повідомив, що Секретаріат ОБСЄ, діючи на підставі запиту ДПСУ, здійснив оцінку потреб у боротьбі з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин у межах та при перетині держкордонів. Аналіз показав, що є чітке усвідомлення загроз, пов’язаних із незаконним обігом зброї, а також наявні певні прогалини як у нормативному полі, так і в сфері спроможностей органів, задіяних у цьому процесі.

Читайте також: СБУ блокувала незаконний збут зброї на території України

Заступник міністра внутрішніх справ сказав, що для подолання проблеми започатковано спільний з ОБСЄ проект “Посилення спроможностей Державної прикордонної служби у протидії незаконному обігу зброї, боєприпасів та вибухівки через державний кордон України”.

“Посилення спроможності прикордонної служби – це лише частина загального процесу, який охоплює набагато ширші компетенції. Ми маємо сконцентруватися й на посиленні оперативних спроможностей МВС, у тому числі на підтримці криміналістичної служби. МВС зацікавлене не лише в обміні досвідом та вивченні передових європейських практик, а й у запровадженні міжнародної менторської програми з криміналістики у сфері обігу зброї”, – додав Гончаров.

Водночас заступник директора Департаменту оперативної діяльності Держприкордонслужби Анатолій Смородський повідомив, що загалом за минулий рік прикордонники виявили та вилучили 668 одиниць зброї, понад 22 тисячі боєприпасів та майже 59 кілограмів вибухових речовин.

Фото mvs.gov.ua/Андрій Новицький

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-