Держбюро розслідувань відкрило справу за матеріалами

Держбюро розслідувань відкрило справу за матеріалами "Bihus.Info"

Укрінформ
ДБР відкрило справу за матеріалами журналістського розслідування щодо можливого отримання хабарів чиновниками ГПУ, СБУ, ДФСУ та НАБУ за непроведення розслідування та непритягнення до відповідальності осіб, причетних до корупції в оборонній сфері.

Про це інформує прес-служба відомства.

"11 березня журналісти "Bihus.Info" оприлюднили матеріали, згідно з якими група осіб веде переговори про, нібито, підготовку та передачу неправомірної вигоди представникам правоохоронних органів. За це вони мали не проводити досудове розслідування та не притягувати вказаних осіб до відповідальності за незаконні дії між ТОВ "Оптимаспецдеталь" та підприємствами державного концерну "Укроборонпром" під час укладання та виконання договорів з поставки військового обладнання на заводи групи державних оборонних компаній. Досудове розслідування розпочато за ознаками кримінального правопорушення: отримання неправомірної вигоди службовими особами, які займають відповідальне становище", - йдеться у повідомленні.

У відомстві наголосили, що для розслідування даної кримінальної справи ДБР потрібно мати власні оперативні підрозділи. Для цього треба внести відповідні зміни до законодавства.

"Оперативний супровід у кримінальному провадженні щодо службових осіб правоохоронних органів мають здійснювати власні оперативники ДБР. Проте чинне законодавство дозволяє нам залучити до роботи лише оперативні підрозділи тих правоохоронних органів, службові особи яких фігурують в розслідуванні", – цитує прес-служба директора ДБР Романа Трубу.

Він вкотре наголосив на необхідності ухвалення у найкоротший строк законопроекту №5395-Д, який виправляє технічну помилку та вводить посаду оперативного працівника до переліку посад ДБР.

Читайте також: Ситника і Холодницького запросили на "запеклу дискусію"

Як повідомлялося, 11 березня у четвертій частині журналістського розслідування "Bihus.info" йшлося про те, що працівники Служби безпеки, Військової прокуратури, Державної фіскальної служби і Національного антикорупційного бюро допомагали засновнику ТОВ "Оптимумспецдеталь" Андрію Рогозі закривати справи і вирішувати різні проблемні питання.

У розпорядженні журналістів опинилася телефонне листування, у якому йдеться, що власник ТОВ "Оптимумспецдеталь" Андрій Рогоза і його партнер Віталій Жуков давали хабарі правоохоронцям за закриття кримінальних справ. При цьому фірма спеціалізувалася на постачанні на оборонні підприємства, які входять до концерну "Укроборонпром", контрабандних деталей до військової техніки з Росії.

Зокрема, в листуванні Рогози й Жукова йдеться про хабар у вигляді автомобіля BMW для співробітника столичного главку СБУ Дмитра Москаленка.

Також у листуванні згадується перший заступник директора НАБУ Гізо Углава, детективи бюро Дмитро Литвиненко і Олег Борисенко, а також позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко.

Серед іншого у НАБУ видали ТОВ "Оптимумспецдеталь" довідку, у якій йшлося, що детективи відомства не включали підприємство до переліку з ознакою фіктивності.

При цьому журналісти вказують, що контакти в НАБУ засновнику ТОВ "Оптимумспецдеталь" забезпечував позаштатний агент бюро Євген Шевченко. Він також повідомив у коментарі журналістам, що мав спільний бізнес з Рогозою, у який за два останніх роки вклав мільйон доларів.

Раніше, 25 лютого, у програмі "Наші гроші" була оприлюднена інформація про "багаторічну схему вимивання сотень мільйонів гривень" із українського оборонного комплексу, до якої, за даними журналістів, нібито причетний син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор. Пізніше у НАБУ повідомили, що фірми, які фігурують у розслідуванні журналіста Bihus.info Лесі Іванової, є об'єктами розслідувань детективів бюро.

Олег Гладковський відкинув звинувачення у корупції та звернувся до НАБУ й ГПУ з проханням перевірити факти, наведені в журналістському розслідуванні.

Президент 4 березня підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони.

Згодом Укроборонпром повідомив, що директор ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" Олексій Бабіч і директор ДП "Ізюмський приладобудівний завод" Сергій Філоненко були відсторонені від посад.

За результатами засідання 6 березня Рада національної безпеки і оборони доручила провести аудит і ревізію діяльності Укроборонпрому.

Директор НАБУ Артем Ситник на брифінгу заявив, що 7 березня проведено близько 20 обшуків у межах двох кримінальних проваджень за фактами зловживань у ДК "Укроборонпром", оприлюдненими у програмі "Наші гроші".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-