Система відбору суддів в Україні цікава для інших європейських країн – Георг Става

Система відбору суддів в Україні цікава для інших європейських країн – Георг Става

Фото
Укрінформ
Система відбору суддів до Верховного суду та Вищого антикорупційного суду України, до якого напряму було долучено громадянське суспільство, є унікальним та дієвим досвідом, і це могло б бути цікавим для інших європейських країн.

Про це заявив президент Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (2014-2018), голова департаменту міністерства юстиції Австрії та міжнародний експерт проекту ЄС "Право-Justice" Георг Става під час інформаційного заходу в штаб-квартирі ОБСЄ, присвяченого українським реформам "Підсумки ключових реформ в Україні: децентралізація та судова система", повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Найбільш цікавий момент – це те, що засідання (засідання ВКССУ з відбору суддів – ред.) були публічними, і не просто публічними, а вони ще й транслювалися в Інтернеті, тобто були публічними абсолютно для всіх. Громадянське суспільство було запрошено та долучено до участі. Це – унікально, оскільки в жодній європейській системі не передбачені ці додаткові кроки із залучення громадянського суспільства. І я б хотів на цьому сфокусувати увагу, оскільки це могло б бути цікавим і для інших країн", - заявив Става, який минулого року очолював міжнародну команду експертів з підготовки звіту про процес відбору та оцінювання суддів в Україні.

Підсумки ключових реформ в Україні: децентралізація та судова система / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

Читайте також: Рейтинг кандидатів до Вищого антикорупційного суду буде сформовано у середу

За його словами, модель, яка застосовується в Україні – "абсолютно нова і намагається охопити усі практики в ЄС та додати сучасні елементи".

Георг Става, який також багато років пропрацював суддею в Австрії, вказав на те, що процес відбору суддів є дуже чутливим механізмом, адже відбувається певною мірою втручання в незалежний суддівський корпус: "Як правило, процес відбору суддів проходить за закритими дверми. І система сама себе відновлює належним чином, це не робиться так публічно".

Однак, переконаний експерт, на сьогодні такий підхід викликає багато питань, і це стосується не лише України, а й багатьох європейських країн, у тому числі Австрії: періодично виникають ситуації, коли суспільство висловлює певні сумніви щодо суддівського корпусу, виникають різні конспіраційні теорії, однак все це обговорюється лише в Інтернеті. В Україні ж громадянському суспільству було дано можливість задати напряму усі ці незручні запитання кандидатам на посаду суддів.

Як вважає Георг Става, перший ефект такого підходу був невидимий, але дуже значний: близько 30% кандидатів вирішили далі не проходити конкурс, "що значить процес очищення відбувся ще до самих публічних засідань". Наступний ефект – відсіювання кандидатів до нового Верховного суду та Вищого антикорупційного суду завдяки участі громадськості в особі Громадської ради доброчесності. Ще одним наслідком такого підходу стало зростання довіри до судової системи в Україні,.

"Тобто, це - процес, який, на нашу думку, працює. І це процес, який може бути заснований в інших європейських системах - якщо вони будуть достатньо хоробрі, щоб запросити громадське суспільство до процесу відбору суддів", - заявив Георг Става.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-