Раді пропонують заборонити продаж енергетиків неповнолітнім

Раді пропонують заборонити продаж енергетиків неповнолітнім

Укрінформ
Група народних депутатів зареєструвала законопроект №10117 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо сприяння здоровому способу життя дітей та підлітків)".

Відповідний законопроект оприлюднено на сайті Верховної Ради.

"Метою проекту є встановлення правових засад обігу енергетичних напоїв в Україні, обмеження споживання цього продукту дітьми та молоддю", - йдеться в Пояснювальній записці до законопроекту.

Для досягнення цієї мети пропонується заборонити роздрібний продаж на території України енергетичних напоїв з вмістом алкоголю, встановити обмеження ємності тари, що використовується для роздрібного продажу цього продукту на рівні 0,33 л, обмежити рекламу "енергетиків" на радіо і телебаченні в період з 8.00 до 23.00. год., заборонити продаж таких напоїв неповнолітнім, у дитячих, освітніх, медичних установах, спортивних спорудах, у місцях проведення культурно-масових заходів. Передбачається зобов’язати виробників енергетичних напоїв вказувати на упаковці продукту та в його рекламі застереження щодо вживання цих напоїв неповнолітніми, вагітними, жінками, що годують груддю, особами, що страждають на серцево-судинні захворювання, захворюваннями ендокринної та центральної нервової системи, а також небезпеки вживання енергетичного напою у поєднанні з алкоголем.

Законопроект пропонує визначити на законодавчому рівні поняття "енергетичний напій" та закріпити вимоги щодо маркування енергетичних напоїв, які реалізуються в Україні.

Зокрема, пропонується включити до загальноосвітніх програм та професійних освітніх програм усіх навчальних закладів незалежно від форми власності положень про шкідливий вплив споживання енергетичних напоїв на організм людини, а також про переваги здорового способу життя, інформувати про шкоду надмірного споживання енергетичних напоїв.

Проект закону передбачає заборону продажу та споживання продукту особами, які не досягли 18-річного віку.

Читайте також: Отруєння алкоголем в Індії: кількість жертв зросла до 150

Також пропонується встановити адміністративну відповідальність за роздрібну торгівлю "енергетиками", вміст етилового спирту в яких перевищує 0,5% об’ємних одиниць, торгівлю енергетичними напоями в приміщеннях або на територіях, заборонених законом, "з рук", через торгові автомати, за продаж енергетичних напоїв неповнолітній особі, а також за їх розпивання особами, які не досягли 18-річного віку.

Як зазначають автори законопроекту в Пояснювальній записці, на сьогодні, спеціальне правове регулювання відносин у сфері виробництва та обігу енергетичних напоїв в Україні – відсутнє. Існуюча реклама не забезпечує належного інформування споживачів про можливий негативний вплив їх вживання на здоров’я людини, а також про можливу небезпеку, яку несе цей продукт для окремих категорій та груп населення. Не в повній мірі ця інформація відображається і на упаковках торгових марок, під якими реалізуються енергетичні напої.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-