Доступ ГПУ до документів

Доступ ГПУ до документів "Нового времени": ЄС каже про порушення свободи слова

Укрінформ
У Представництві Євросоюзу в Україні вважають, що рішення Печерського суду Києва надати Генпрокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції видання "Новое время" і до листування журналіста Івана Верстюка суперечить свободі слова.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Представництва ЄС в Україні у Facebook.

"Свобода преси відіграє надважливу роль у сприянні розвитку належного урядування, прозорості та підзвітності – як в Україні, так і будь-де поза її межами. Нещодавнє рішення Печерського районного суду міста Києва надати Генеральній прокуратурі доступ до електронних файлів та іншого листування журналіста видання "Новое время" Івана Верстюка суперечить цьому", - наголосили у Представництві ЄС.

Так також зазначили, що жодне рішення не має порушувати засадничі свободи медіа та міжнародні журналістські стандарти, такі як захист джерел журналіста.

"Розслідувальна журналістика робить значний внесок у боротьбу проти корупції в Україні, яку проголошено найголовнішим пріоритетом країни. Ми очікуємо, що українська влада гарантує міцний правовий захист журналістів державою", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: ОБСЄ закликає Україну поважати право журналістів на конфіденційність джерел

Як повідомлялося, 4 лютого Печерський райсуд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішніх документів редакції "Нового времени" і до всіх матеріалів, які надсилав на емейл-адреси видання його журналіст Іван Верстюк.

Речник ГПУ Андрій Лисенко повідомив, що слідчі прокуратури були змушені отримати доступ до матеріалів "Нового времени" через суд, оскільки власник інформації ТОВ “Видавничий дім "Медіа-ДК" відмовився надавати необхідні для розслідування матеріали.

19 лютого Медіарух заявив, що розцінює дії Генпрокуратури та рішення Печерського райсуду щодо надання доступу до матеріалів видання "Новое время" як порушення свободи слова.

Комітет захисту журналістів (CPJ) розкритикував українську прокуратуру через тиск на видання "Новое время".

20 лютого представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав владу України поважати право журналістів не розкривати свої джерела інформації.

Журналіст "Нового времени" Іван Верстюк вважає, що ГПУ намагається отримати доступ, щоб знати, які він публікації ще готує, повідомляє Інститут масової інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-