У Мін'юсті розповіли, як жителі окупованих територій отримують свідоцтва про народження

У Мін'юсті розповіли, як жителі окупованих територій отримують свідоцтва про народження

Укрінформ
Міністерство юстиції України спільно з правозахисними організаціями розробили механізм, який дозволяє спростити отримання документів для українців із тимчасово окупованих територій та надавати якісні послуги громадянам.

На цьому наголосив заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов, повідомляє прес-служба відомства.

"За період з 21 лютого 2016 по 31 січня 2019 на підставі рішень судів було зареєстровано 32 851 факт народження. Найбільшу кількість державних реєстрацій народжень на підставі рішень судів проведено відділами державної реєстрації актів цивільного стану Донецької (14671), Луганської (6074), Херсонської (4173), Запорізької (1989), Харківської (1031), Дніпропетровської (868) областей та м. Києва, де зареєстрували 1538 фактів народження», - повідомив Петухов.

Він нагадав, що 21 лютого 2017 року почав діяти Закон України №3171 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованих територіях України», яким передбачено спрощений порядок встановлення факту народження чи смерті, що сталися на тимчасово окупованій території.

Зокрема, у Мін'юсті підкреслили, що для того, щоб отримати документи, тепер необхідно здійснити лише кілька дій:

- Звернутися до будь-якого РАЦСу або центру безоплатної правової допомоги за консультацією.

- Подати пакет документів до суду.

- Суд невідкладно призначить розгляд справи та прийме рішення про встановлення факту народження або смерті.

- З цим рішенням треба знову звернутися до РАЦСу і отримати відповідне свідоцтво.

Громадяни можуть звернутися до будь-якого суду по всій території України. Закон зобов’язує суди невідкладно розглядати такого роду справи. У більшості випадків ця процедура займає не більше 1-2 діб.

Читайте також: У Мін'юсті спростували російський фейк про ЄСПЛ

"Крім того, закон передбачає можливість звернення з такими заявами близьких родичів. При цьому суди приймають до уваги дуже широке коло доказів. Наприклад, доказами на підтвердження слів громадян у суді можуть бути фотографії, покази свідків та родичів», - зазначив Петухов.

За словами заступника міністра, однією з найбільш затребуваних послуг у жителів тимчасово окупованих територій є реєстрація народження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-