Вибух у Фастові: слідство триває, родичам загиблого АТОвця погрожують невідомі

Вибух у Фастові: слідство триває, родичам загиблого АТОвця погрожують невідомі

Аналітика
Укрінформ
Потерпілі чекають на результати слідства і нове житло, а родичі загиблого б’ють на сполох – невідомі погрожують і вимагають мовчати

Трохи більше двох місяців тому, 14 грудня 2018 року, у місті Фастів, що на Київщині стався вибух в п’ятиповерховому житловому будинку, за адресою вул. Садова, 10, внаслідок чого загинули 22-річна Сніжана Дем’яненко та 33-річний Віталій Бабіченко. 30 сімей залишилися без житла. Попередня причина трагедії, озвучена слідством, – вибух побутового газу. Сусіди ж, яких торкнулася трагедія, активно обговорюють іншу – вибух невідомих речовин. І кивають на одного із загиблих – молодого чоловіка, що напередодні повернувся із зони операції Об’єднаний сил (ООС). Мовляв, той добропорядністю не вирізнявся і начебто міг тримати в квартирі вибухівку. Ця версія активно обговорюється мешканцями будинку у спеціально створеній відкритій групі в Facebook. Натомість Київоблгаз – підприємство, що відповідає за постачання газу в житлові будинки Фастова та опікується станом місцевої “газової” інфраструктури – уперто від події відстороняється. Остаточно все стане відомо лише після завершення слідства, яке очікує на результати численних експертиз, однак на сьогодні складається неоднозначне враження від цієї справи: офіційні висновки про винуватців трагедії затримуються, при цьому родичі Віталія Бабіченка змушені відбиватися від сусідських нападок та погроз невідомих. Укрінформ побував на місці трагедії та поспілкувався з очевидцями.

«Фастівське Бі-Бі-Сі»: версії підійдуть для сценарію детективних романів

13 лютого кореспондент Укрінформу вирушив у Фастів – на власні очі подивитись на місце трагедії і поспілкуватись з постраждалими. Підійшовши до 10-го будинку по вулиці Садовій, бачимо сліди вибуху. На землі досі лежать уламки скла, віконних шибок, цегли. Паркан навколо приватного будинку, що навпроти, також зазнав пошкоджень. Судячи з усього – вибуховою хвилею.

Фастівський будинок за два місяці після вибуху

З внутрішнього боку будинку, де стався вибух, досі не прибрано. Уламки скла лежать як на тротуарі, так і на дитячому майданчику. Тут ми й зустрілись з Андрієм Войтенком - братом загиблого Віталія Бабіченка.

«У нього не було ніяких боєприпасів, він нічого не привозив з війни, – одразу переходить до наболілого Андрій. – Брат був в АТО двічі. Спочатку його призвали в 2014-2015 роках, а у 2018-му - вже за контрактом, сам пішов. 22 листопада тільки повернувся, а 14 грудня – загинув у власній квартирі... Усього за три тижні після повернення. Я не вірю в те, що говорять сусіди! Коли брат повернувся, одразу після зустрічі з потяга ми з мамою допомагали йому розбирали речі. І ніяких вибухівок, «сувенірів» – нічого такого не було!».

Андрій Войтенко
Андрій Войтенко

За словами брата загиблого, версія з боєприпасами, що вибухнули, – не єдина і далеко не найоригінальніша (їх можна знайти у згаданій сусідській групі. – Авт.). «Розказують, наче брат пив, дебоширив, і телефонував з погрозами підірвати будинок. Але поліція перевірила його телефонні дзвінки – такого не було. Як і слідів вибухівки. Мені слідчий одразу сказав: якби такий потужний вибух стався через вибухівку (а зруйновано, нагадаємо, два під’їзди), то Віталія, який перебував в квартирі, розірвало б на шматки. А тіло після вибуху залишилось цілим, і ховали ми його у відкритій труні. Сусідка-пенсіонерка казала мені на похороні: “Я знаю, що ви в морзі заплатили гроші, щоб його гарно зашили”. Уявляєте, які “байки” придумують...», - з сумом розповідає Андрій Войтенко.

Основна версія слідства – вибух газу. Наявність боєприпасів не підтверджується

Загалом, за словами Андрія Войтенка, до слідчих, які розслідують справу, претензій немає. «В поліції мені сказали, ще мінімум місяць йтиме слідство. Вони дійсно перевіряють кожну шпаринку, брали навіть з штукатурки зразки для експертизи – на всю таблицю Менделєєва перевіряли! Але за два місяці слідів вибухівки не знайшли. Кажуть: якби вона й була, то знайшли б ще в перші дні. Тому слідчі схиляються до “газової” версії», – стверджує брат загиблого.

Укрінформ поспілкувався з представниками Національної поліції в Київській області. «Щоб встановити причину вибуху, необхідні висновки експертиз. На тілі загиблого чоловіка – власника квартири, де відбувся вибух, – жодних слідів, які б вказували на вибуховий пристрій. Судово-медична експертиза показала, що він загинув від того, що на нього впали уламки будівлі, в гортані є опіки – тобто, він вдихнув газоповітряну суміш, яка горіла. Залишків вибухонебезпечних предметів знайдено не було. Тому, поки що основна причина трагедії – вибух газоповітряної суміші», – підтвердив в коментарі Укрінформу Микола Жукович, керівник прес-служби Нацполіції в Київській області.

Микола Жукович
Микола Жукович

Коли будуть результати експертизи, він сказати не зміг. “Ми вилучили багато предметів – уламки труб, обладнання, газову плиту, – щоб з’ясувати, чи газовий кран був відчинений, чи була інша несправність, що спричинила витік газу. Для більш глибокого аналізу ми взяли зразки стін, щоб перевірити, чи не було вибуху якоїсь рідини, наприклад, а не газу», – повідомив речник Нацполіції.

Зі свого боку, Київоблгаз не вбачає причиною руйнації будинку вибух побутового газу. “Створено комісію, до складу якої також входять працівники ПАТ "Київоблгаз". Цією комісією буде встановлено причини даного вибуху. Зі свого боку можу сказати, що, маючи досвід роботи в подібних ситуаціях, ознак вибуху побутового газу тут немає”, – сказав технічний директор ПАТ “Київоблгаз” Руслан Писанко в ефірі каналу НТН ще в день трагедії.

«Організація, що постачала газ в будинок мого брата, зацікавлена в тому, щоб звинуватити Віталія. З Київоблгазу мені дзвонили тричі – пропонували зустрітись. Кажуть: “Ми хочемо поставити вам кілька запитань щодо квартири вашого брата”. За кілька днів мені подзвонив чоловік, представився працівником Служби безпеки України. Сказав, що вони ведуть слідство щодо вибуху для Київоблгазу – теж зустрітись пропонував. Я їм відповідав, що нехай звертаються до поліції, якій я вже давав уже свідчення. А тиждень тому був дзвінок з прихованого номера. Дзвонив невідомий, казав, що якщо я не перестану свідчити проти облгазу, то на мене чекають наслідки. Я слідчому про це повідомив, але офіційну заяву писати не став. Адже дзвінки і прохання зустрітись – це ж не злочин…», – розповів Андрій Войтенко.

Слідчий у справі вибуху – Руслан Дмитруха – підтвердив кореспонденту Укрінформу слова Андрія: “Так, родичі повідомляли нас про ті дзвінки, проте заяву не писали”.

На жаль, Київоблгаз не знайшов ні часу, ні бажання відповісти на кілька запитань Укрінформу. Хоч його представники й “годували” нас обіцянками мало не два тижні.

Нагадаємо, схожа ситуація – вибух побутового газу в житловій багатоверхівці, сталася в 2007-му в Дніпрі, по вулиці Мандриківській. Тоді було зруйновано 40 квартир та загинули 23 особи.

Зруйнований будинок у Дніпропетровську після вибуху (14 жовтня 2007 року)
Зруйнований будинок у Дніпропетровську після вибуху (14 жовтня 2007 року)

За шість років потому суд визнав винними колишнього гендиректора ВАТ “Дніпрогаз” Ігора Іванкова, його першого заступника Максима Сорокіна та головного інженера Дніпрогазу Сергія Бачуріна. Усі вони отримали терміни за ґратами від трьох до чотирьох років за службову недбалість без права в подальшому обіймати посади на підприємствах газозабезпечення. Натомість мешканці зруйнованих вибухом квартир отримали від міста матеріальну компенсацію з розрахунку по $2000 за квадратний метр. Тобто, винним визнали саме підприємство-газопостачальника, і особисто його керівників. Не виключено, що ситуацію у Фастові може очікувати схожий розвиток подій.

Усі надії тепер на державу

Що ж стосується зруйнованого будинку, то, за словами мешканців, його планують відремонтувати. Проте з цим треба поквапитись, адже по будинку вже добряче йдуть тріщини – у тематичній facebook-групі з’явилися відповідні фото із закликом до місцевої влади почати нарешті роботи і вирішити нарешті питання компенсацій на придбання постійного житла.

Як повідомляв кореспондент Інформаційної агенції «Погляд», на нещодавній прес-конференції міський голова Фастова Михайло Нетяжук повідомив, що питання грошової компенсації мешканцям зруйнованого будинку по вулиці Садовій, 10, рухається до свого вирішення. Протягом минулих тижнів був повторно сформований пакет документів, який був узгоджений та доопрацьований з Державною службою з надзвичайних ситуацій щодо класифікації надзвичайної ситуації, що сталась у Фастові. Документи пройшли через обласну комісію техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і листом Київської облдержадміністрації направлені у Кабмін.

“Станом на 5 лютого наше звернення було направлене прем’єром до Міністерства економіки. Далі, за процедурою, Мінекономіки направляє його на Мінрегіон, Мінфін та ДСНС для отримання позитивного висновку. Потім документи повертаються назад із проектами розпоряджень, і це все виноситься на розгляд Кабміну”, - сказав Михайло Нетяжук.

Михайло Нетяжук
Михайло Нетяжук

Наступне засідання уряду очікується 26 лютого, тож міський голова Фастова сподівається, що на той час всі необхідні позитивні висновки вже будуть, і Кабмін зможе прийняти рішення про виділення постраждалим фастівчанам грошової компенсації на купівлю нового житла.

За результатами експертної оцінки будинку, непридатними для подальшого проживання визнано 30 квартир. Рішенням міської ради кожній сім'ї було виділено по 39 тис. гривень з розрахунку на кожну квартиру. Крім того, рішенням КОДА було виділено додатково ще по 50 тис. гривень на кожну квартиру. “Але ці кошти не можна вважати компенсацією, оскільки компенсацію має виплачувати винна сторона, а слідство ще триває. Також КОДА розглянула клопотання Фастівської міської ради до Кабміну про виділення із державного бюджету України коштів резервного фонду для запобігання загострення цієї надзвичайної ситуації. Загальна потреба – 18,5 млн грн. Якщо зараз не відселити мешканців і не провести роботи з реконструкції цього будинку, то не можна виключати подальшого його руйнування", – зазначив фастівський міський голова.

«Дійсно, компенсацію (майже по 90 тисяч на квартиру) на тимчасову оренду житла людям дали. Нашій родині, щоправда, нічого не дали – адже допомога надається тому, на кого оформлена квартира. А оскільки брат загинув, не було кому її отримати. У мерії сказали, що для сім’ї брата ці кошти зарезервовано, але сім’я отримає їх, як тільки права власності на квартиру (якої вже немає) по спадщині буде перереєстровано дітям брата», - пояснив Андрій Войтенко.

На минулому тижні у Фастівській міськраді відбулось засідання міської постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яка доручила комунальному підприємству «Фастівська ЖЕК» продовжити роботи з «консервації» зруйнованої частини будинку. А Фастівському відділенню поліції – продовжити проведення заходів з охорони громадського порядку та безпеки дорожнього руху, охорони матеріальних цінностей, державного та особистого майна громадян в зоні зруйнованого будинку.

Олександр Карпенко, Фастів-Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-